U Belgiji vlasnik zarazio mačku virusom korona

51
Foto: Anja/Pixabay

U Belgiji je prijavljen prvi slučaj infekcije mačke koja je koronavirus dobila od svog vlasnika oboljelog od Kovida-19.

Stručnjaci naglašavaju da se ova bolest ne prenosi sa životnja na ljude i da životnje „nisu vektori epidemije“.

Veterinrski fakultet u Liježu prijavio je belgijskom Kriznom centru korovirusnu infekciju mačke od strane vlasnika kod kojeg je registrovan Kovid-19.

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme nedjelju dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti.

U belgijskom Kriznom centru navode da je u pitanju „izolovani slučaj“ koji se može objasniti samo „bliskim kontaktom životinje i vlasnika“ i prenosom virusa sa čovjeka na životinju, a ne obratno.

„Mačka je ovde ‘žrtva’ infekcije koja se tiče čovjeka. U principu, ova bolest se ne prenosi sa životinja na ljude. Rizik za ljude je stoga izuzetno nizak“, kažu u Kriznom centru.

Belgijski stručanjaci napominju da se moraju uspostaviti pravila o higijeni i udaljenosti koja se tiču čovjeka i njegovih kućnih ljubimaca, a da se u slučaju zaraze koronavirusom životnje moraju zaštiti od bolesnih vlasnika.

Ovo nije prvi slučaj da kućni ljubimac bude zaražen koronavirusom. Krajem februara, zabilježen je slučaj psa u Hongkongu koji je bio pozitivan na SARS-CoV-2 nakon što je njegov vlasnik zaražen koronavirusom.