U Beogradu otkriven spomenik Stefanu Nemanji

117
Foto: Nova.rs

U centru Beograda, kod nekadašnje Željezničke stanice, svečano je otkriven spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara.

Spomenik je otkrio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Spomenik Stefanu Nemanji dominira trgom i gleda ka Hramu Svetog Save, a djelo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Stefan Nemanja stoji na vizantijskom šljemu. U jednoj ruci drži mač, a u drugoj Hilandarsku povelju. Spomenik je visok 23 metra i težak 68 tona.

Na svečanosti je izveden prigodni umjetnički program. Muzičari obučeni u srednjovjekovnu odjeću izveli su muziku koja podsjeća na to vrijeme, a u ulozi velikog župana Stefana Nemanje nastupio je glumac Nebojša Kundačina.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvuju premijer Ana Brnabić, predsjednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjendik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premiejr Srpske Radovan Višković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamjenik gradonačelnika Goran Vesić, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve…

Prisustvovali su i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković.

Ceremonija svečanog otkrivanja spomenika počela je intoniranjem himne „Bože pravde“.