U Bijeljini održana svečanost u čast Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

49
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Svečanost u čast obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je danas u Bijeljini, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, kao i brojnih građana.

Obilježavanje ovog bitnog datuma počelo je na Gradskom trgu intoniranjem himni Srbije i Srpske.

Ceremoniji, osim Njegove svetosti, prisustvovali su predsjednici Srpske Željka Cvijanović, Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Prisustvovali su i ministri u vladama Srpske, Srbije i u Savjetu ministara, poslanici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, mnogobrojne zvanice i građani Republike Srpske i Srbije.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Manifestaciju posvećenu obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave organizovali su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave obilježava se od prošle godine.

Praznik se obilježava 15. septembra, jer je na taj dan 1918. godine srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.