U najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu pet romana

21
Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

U finale za NIN-ovu nagradu za roman godine ušlo je pet djela, a u ponedjeljak, 20. januara, biće saopšten dobitnik.

U najužoj konkurenciji za nagradu su romani Mulat albino komarac Steve Grabovca (izdavač Imprimatur), Grozota ili… Slobodana Tišme (Čarobna knjiga), Yugoslav Ane Vučković (Partizanska knjiga), Po šumama i gorama Milenka Bodirogića (Orfelin) i Pas i kontrabas Saše Ilića (Orfelin), saopšteno je iz NIN-a.

Žiri će, u ponedjeljak, oko podneva, saopštiti ime 66. dobitnika NIN-ove nagrade.

Konferencija za medije biće u hotelu „Moskva“, sala Balkanska na 1. spratu.

Žiri, koji radi u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsjednik), od deset naslova iz užeg izbora, odabrao je pet romana.

Sponzori NIN-ove nagrade su „Sberbank“, hotel „Moskva“, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su željele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.

Naslov romana Po šumama i gorama Milenka Bodirogića preuzet je iz prvog stiha poznate partizanske pjesme, u kojem dva čovjeka doslovce hodaju po šumama i gorama i bez patetike traže zemlju koja se u pomenutoj pjesmi zove „Naša“, prenijeli su beogradski mediji.

Roman Ane Vučković Yugoslav (Partizanska knjiga) slovi za elegičnu poemu o vremenu koje je junakinja provela sa ocem, a to vrijeme i njihov lični odnos neraskidivo su povezani sa (kasnije raskomadanom) Jugoslavijom.

Stevo Grabovac u knjizi Mulat albino komarac (Imprimatur) daje svjedočanstvo o jednoj izgubljenoj generaciji, ratnoj apokalipsi, nakon koje dolazi mir koji donosi život bez nade u današnjem distopijskom društvu.

Pas i kontrabas Saše Ilića (Orfelin) slovi za pripovijest o harizmatičnom liku – čovjeku koji je živio buran život u burnom vremenu, otvarajući i temu preplitanja intime sa duhom vremena.

U konkurenciji je bio 201 roman.

Ovo prestižno priznanje dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

Trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić.

Davičo je bio i jedini laureat NIN-ove nagrade dvije godine uzastopno (1963. i 1964).