U Narodnu skupštinu stigao zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH za sazivanje posebne sjednice

11
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića danas je zaprimio zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za održavanje sjednice Parlamenta na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH koja je usvojena bez konsenzusa na 157. vanrednoj sjednici Predsjedništva, održanoj 2. septembra, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH ovu odluku proglasio je veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne, navedeno je u saopštenju Odsjeka za javnost Narodne skupštine Republike Srpske.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Po Poslovniku Narodne skupštine Republike Srpske, nakon pristiglog zahtjeva srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik Narodne skupštine u narednim danima trebalo bi da zakaže sjednicu Kolegijuma koji bi trebalo da utvrdi termin i dnevni red posebne sjednice Skupštine.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najavljujući pokretanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske, istakao je da je nemoguće prihvatiti da „veliki“ budu arogantni i ponižavaju srpski narod.

Dodik je istakao da njemačka politika pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i Srpske.