U Nišu održana centralna svečanost povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

11
Foto: SRNA

Centralna svečanost povodom obilježavanja praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj su prisustvovala najviša rukovodstva Srbije i Republike Srpske, održana je u Sportskoj hali Čair u Nišu.

Na početku svečanosti intonirane su himne Republike Srpske i Srbije „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Svečanosti su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić.

Prisutni su bili i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković i ministri u vladama dvije republike, među kojima ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, te predstavnici Vojske Srbije.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obilježavanju ovog datuma, na dan kada je 1918. godine Srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije, što je bio uvod u kraj Prvog svjetskog rata.

Praznik je prvi put svečano proslavljen uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana 2021. godine u Beogradu kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.

Niš je tokom Prvog svjetskog rata bio ratna prestonica i jedan je od prvih, većih gradova u Srbiji, koji su oslobođeni poslije proboja Solunskog fronta.