U septembru nastavak pregovora o kreditu EU

19
Foto: European Commission

Pregovori u vezi sa usaglašavanjem i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o kreditu EU u iznosu 250 miliona evra namijenjenih ublažvanju ekonomskih posljedica pandemije virusa korona biće nastavljeni ovog mjeseca, potvrđeno je sarajevskom Oslobođenju iz Delegacje EU.

Navedena sredstva EU namijenjena BiH dio su paketa makro-finansijske pomoći EU za više partnera iz procesa proširenja vrijednog tri milijarde evra.

Sarajevski dnevnik navodi nezvanična saznanja da postoji mogućnost da Centralna banka BiH bude potpisnik Memoranduma i Sporazuma, čime bi bile nastavljene procedure kako bi novac bio operativan.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske su rekli kako očekuju poziv na nastavak pregovora sa EU i da će njihov ishod biti uspješan.

– S obzirom na činjenicu da su kod zaduživanja 2010. godine bile uključene sve zainteresovane strane u BiH, Republika Srpska je tražila da bude ispoštovan isti princip. Republika Srpska je aktivno učestvovala u pregovorima i na vrijeme dala komentare svim učesnicima pregovora – navode iz Ministarstva.

Predstavnici institucija Republike Srpske su u prethodnim razgovorima insistirali na njenom navođenju u dokumentima, ističući da se entiteti zadužuju i da nisu dovoljno vidljivi.

Pregovori su pauzirani na zahtjev Evropske komisije zbog godišnjih odmora.