U Srbiju stigla supstanca za proizvodnju milion doza „sputnjika ve“

3
Foto: Srđan Ilić

U Srbiju je danas dopremljena supstanca za proizvodnju blizu milion vakcina „sputnjik ve“ protiv virusa korona, saopštio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

Ukazujući da je riječ o 600 litara supstance dopremljene iz ruske farmaceutske kompanije „Generijum“ iz Vladimirske oblasti, Popović je poručio da će supstanca odmah biti transportovana u Institut „Torlak“, gdje će se u narednih sedam do 10 dana odvijati proizvodnja vakcina.

On je istakao da je pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji rezultat dogovora dvojice predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

– Srbija je prva u svetu i jedina u Evropi započela proizvodnju vakcine „sputnjik ve“. Ove vakcine koristiće se u Srbiji, u regionu, ali i u drugim zemljama kojima je potrebna vakcina kako bi stavili pod kontrolu korona virus – objasnio je Popović, koji je i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

On je naveo da je ruska vakcina, prema svim istraživanjima, trenutno najefikasnija vakcina na svjetskom tržištu.

– Efikasnost ruske vakcine je viša od 97 odsto – rekao je Popović, dodajući da je „sputnjik ve“ izvanredan i kao treća, buster doza vakcine.