U užem izboru za NIN-ovu nagradu 10 romana

33
Foto: Birgit Böllinger/Pixabay

Uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine obuhvata deset naslova, a ime 66. dobitnika biće saopšteno 20. januara, saopšteno je iz nedjeljnika NIN.

U trci za najprestižniju književnu nagradu našao se roman Po šumama i gorama Milenka Bodirogića (Orfelin), roman Ane Vučković Jugoslav, knjiga Mulat albino komarac Steve Grabovca, Pas i kontrabas Saše Ilića, roman Rudi Nemanje Jovanovića, knjiga Ništa lakše od umiranja Elvedina Nezirovića, knjiga Biblija Nenada Rackovića, Čvor na omči prvi roman Draška Sikimića, knjiga Paučina Vidosava Stevanovića, roman Slobodana Tišme Grozota ili….

Naslov romana Po šumama i gorama Milenka Bodirogića preuzet je iz prvog stiha poznate partizanske pjesme, u kojem, između ostalog, dva čovjeka doslovce hodaju po šumama i gorama i bez patetike traže zemlju koja se u pomenutoj pjesmi zove Naša, prenijeli su beogradski mediji.

Roman Ane Vučković Jugoslav (Partizanska knjiga) slovi za elegičnu poemu o vremenu koje je junakinja provela sa ocem, a to vrijeme i njihov lični odnos neraskidivo su povezani sa (kasnije raskomadanom) Jugoslavijom.

Stevo Grabovac u knjizi Mulat albino komarac (Imprimatur) daje svjedočanstvo o jednoj izgubljenoj generaciji, ratnoj apokalipsi, nakon koje dolazi mir koji donosi život bez nade u današnjem distopijskom društvu.

Pas i kontrabas Saše Ilića (Orfelin) slovi za pripovijest o harizmatičnom liku – čovjeku koji je živio buran život u burnom vremenu, otvarajući i temu preplitanja intime sa duhom vremena.

Roman Rudi Nemanje Jovanovića (Partizanska knjiga) prati i opaska da je do sada najzrelije autorovo djelo u kojem je, između ostalog, autor tiši, svedeniji, svjestan da dođe vrijeme kada mora da se ćuti, tačnije – prećuti.

U trci je i knjiga Ništa lakše od umiranja Elvedina Nezirovića (Laguna), u kojoj se ispisuje biografija Džonija Akera – švedskog plaćenika i ratnog zločinca u vojsci HVO.

Među konkurentima je i knjiga Biblija Nenada Rackovića (Laguna), roman velike brzine i dubokog nemira, grupni portret sa samim sobom, gdje u anamnezama neuropsihijatra koji tokom dvije godine prati slučaj pacijenta Nenada Rackovića, ljekar i pacijent zajednički ispisuju vodič kroz dušu umjetnika.

Tu su i Čvor na omči, prvi roman Draška Sikimića (Lom), Paučina Vidosava Stevanovića (Službeni glasnik), te roman Slobodana Tišme Grozota ili… (Čarobna knjiga).

U konkurenciji je bio 201 roman, a žiri u sastavu Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić (predsjednik) odluku o laureatu donijeće 20. januara oko podneva.

Prestižno priznanje dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

Trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić.

Davičo je bio i jedini laureat NIN-ove nagrade dvije godine uzastopno (1963. i 1964).