„Uber“ će da taksira i na nebu

43

„Uber“ je na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio planove za leteći taksi. U nastojanju da izbjegne saobraćajne gužve tako što će se kretati iznad njih, ova kompanija je u saradnji sa južnokorejskim proizvođačem automobila „Hjundaijem“ najavila letjelicu na električni pogon.

„Uber“ želi da ponudi alternativu drumskom taksiju koja će omogućiti da pilot i tri putnika prelaze gradske relacije od 96 do 290 kilometara na sat. Letjelica sa četiri propelera koji se rotiraju za 90 stepeni može da uzlijeće i slijeće vertikalno, pa joj ne treba mnogo prostora za polijetanje.

– Sistem naručivanja prevoza ostaje isti. Jednostavno putem aplikacije pronađete prvi slobodni parking helidrom i vozilo stiže – kaže Ralf van Nufel iz „Hjundaija“ i precizira da vas letjelica brzo može odvesti do najbližeg helidroma, što ne znači uvijek željenu lokaciju.

Kompanija se nada da će ovu uslugu ponuditi do 2023. godine. Američka kompanija već se udružila sa proizvođačima aviona „Bel helikopter“ i „Embraer“ sa ciljem razvoja sopstvenih letjelica.

– Udruživanje znači kraći put do rješenja i brzu realizaciju ovakvih projekata – dodaje Van Nufel.

Letjelica S-A1, koju će proizvesti „Hjundai“, najnoviji je pokušaj da se vazdušni saobraćaj oslobodi upotrebe fosilnih goriva. Potpuno električna vazduhoplovna tehnologija sporo se razvija i zaostaje za sektorom električnih automobila.