Uber: Težimo da OHR u srednjoročnom periodu bude zatvoren

15
Foto: SRNA

Ambasador Njemačke u BiH Margret Uber izjavila je da ova zemlja, zajedno sa ostalim članicama Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira teži da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Ona je pojasnila da je uslov za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende „pet plus dva“, a da je to posao domaćih lidera.

Prema njenim riječima, imenovanjem Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

– Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende „pet plus dva“. Njemačka Vlada je ubijeđena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i bezbjednosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH – rekla je Margret Uber za „Nezavisne novine“.

Ona je navela da prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi, te naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

– Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Na primjer, sprovođenje odluke „Sejdić i Finci“ Evropskog suda za ljudska prava u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava – napomenula je Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama zapadnog Balkana.