Uklonjena zastava EU sa Trijumfalne kapije

61
Foto: paris.fr

Velika zastava EU koja je bila postavljena na Trijumfalnu kapiju u Parizu radi obilježavanja početka francuskog predsjedavanja bloku, uklonjena je danas nakon negodovanja lidera stranka krajnje desnice i desnog centra.

Ministar za evropska pitanja Klemen Bon, koji je krajem sedmice izjavio da će zastava stajati nekoliko dana, danas je rekao da je uklonjena prema planu.

– Predviđeno je da zastava bude uklonjena danas, nismo utvrdili tačan vremenski okvir – naglasio je Bon.

On je odbacio zamisao da je administracija popustila nakon što je lider stranke Nacionalni savez Marin le Pen najavila žalbu Državnom savjetu sa zahtjevom da se ukloni zastava EU.

Bon je istakao da su Le Pen, i drugi stranački lideri, pogrešno shvatili kada su rekli da je zastava EU zamijenila francusku trobojku.

Marin le Pen je danas navela da je administracija bila primorana da ukloni zastavu EU sa Trijumfalne kapije i da je to divna, patriotska pobjeda na početku 2022. godine.

Predsjednički izbori u Francuskoj održavaju se u aprilu i, prema posljednjim rezultatima anketa, Marin le Pen će biti glavni protivkandidat aktuelnom predsjedniku Emanuelu Makronu.