Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o neprimjenjivanju Inckove odluke

18
Foto: Radio Sarajevo

Ustavni sud BiH razmatrao je zahtjev sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske o ocjeni ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

Sud je na plenarnom zasjedanju van snage stavio taj zakon.

U obrazloženju odluke, između ostalog, utvrdio je da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH.

– Ustavni sud je odlučio da sporni zakon prestaje da važi kad se ova odluka objavi u Službenom glasniku BiH. Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH. a član 1.2 definiše BiH kao demokratsku zemlju koja funkcioniše na osnovu zakona i standarda, te da se u BiH primjenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora – rekao je potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman.

Ćeman je istakao da se sud rukovodio ranijom praksom u nekim sličnim predmetima.

– I to zato jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija, mijenjajući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH – pojasnio je Ćeman.

Podsjećamo, delegati su apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli nakon što je Ustavni sud Republike Srpske u septembru prošle godine odbacio veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske na usvojeni Zakon.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske ocijenilo je da Zakonom nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka.