Vasić: Bosna je naša, bosanska… da im nije Bajden ovo pisao?

22
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Neka se spreme Gavrilo Princip i Emir Kusturica.

Ljudi, koji, danas, ovo proklamuju, ljudi, koji su bez ikakve potrebe žrtvovali mir radi BiH, započeli rat u kome je sve srušeno, sve izbjeglo, sve se razmililo po Evropi i Kanadi, ubijeno sto hiljada duša, nikad neće biti načisto sami sa sobom.

Nikada neće imati nacionalno i političko pri sebi. Nikada neće biti sposobni za državu.

Od lopte može da se napravi kocka. Ali, nikad, više neće biti za neki sport.

Oni koji su obožavali sve osvajače koji su se ovdje pojavili, ne mogu da govore o slobodi, demokratiji, čak ni zapadnoj, nisu sposobni za suživot.

Oni imaju dva podsvjesna stida. Stid svoje prevjere i stid obožavanja osvajača.

Njihov glavni životni cilj, služenje osvajačima, nikada nije ostvaren. Svi osvajači su ili propali, ili otišli. Nesreća ljudi koji su ostali, širi se kao istorijski smrad i zagađuje cijele prostore.

Njihov teritorijalistički nacizam, ta žrtva mira za teritoriju BiH, taj proklam Bosna je naša, taj suludi unitarizam nad mozaičkom dejtonskom BiH, taj žal za Islamskom deklaracijom… pokušaj je, podsvjesni, da se liječi krastava i lišajska prošlost i suicidni niz grešaka.

Tako su sarajmuslimani došli do dna.

Dejtonski sporazum im je dao teritorije i državno obličje, istina, sa Hrvatima, jer ni jedni ni drugi nisu izborili bolje i nisu zaslužili bolje.

Mogli su da grade državu, barem u kantonima, da se organizuju za regionalne i evropske integracije, da uživaju u svojoj vjeri, evropski a islamski… Ali, ne da šejtan.

To se samo tako kaže. Radi se o temeljnoj nacionalnoj, političkoj, državnoj i suživotnoj nesposobnosti.

To može da dovede do novog rata i nove krvi. Samo ako se okolo nešto prolomi, zapuca, pokrene, eto ga.

Ramo Isak, Zukan Helez, Željko Komšić, Dino Konaković, Denis Bećirović… to su muslimanski politički akteri danas, u Bosni i Hercegovini. A, u stvari, samo u Saraj-Čadoru.

Nikad neperspektivnija petorka nije postojala. Prva petorka, STJŽ.