Vasić: Država BiH dostigla nivo bolesne čaršije

40
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Bakir je shvatio da ga Zapad ne podržava.

Muslimani su shvatili da Bakir i nije nešto, čim su glasali za Komšića i osam tamburaša.

Zapad je shvatio da se iz SDA iscijedilo što se moglo i da je to, politički, isto što i SDS, samo fundamentalno fanatizovano.

Svi su shvatili da je za novu destabilizaciju meraje BiH, meraja je najnoviji oblik države, najbolje uzjoguniti SDA, da se malo bavi svojima. Jer, ako se bavi Srbima i Hrvatima, BiH se nepovratno rastače.

Suština, pak, ostaje ista. Muslimani, novim imenom kodirani kao Bošnjaci, a Bošnjaci su u početku bili svi, kaže Lobanja, samo su se, izgleda, neki izvitoperili i postali Srbi, kao da su iz one pjesme Miše Kovača, koji je, isto, prije bio Bošnjak, iz pjesme Ostala si uvijek ista.

Kad dođu Turci, tu smo.
Kad dođe Kalaj, tu smo.
Kad dođe NDH, tu smo.
Kad dođe ZAVNOBiH, tu smo.
Kad dođe Ešdaun, tu smo.

Malo je poznato da su muslimani i za vrijeme Otomanske imperije, bili država. Tako se juče, u saraj čadoru ponašaju Bakir, Denis i Neželjko. Razgovaraju, u svojstvu države, sa tim ambasadorima Zapada, britanskim, američkim…

Britamb i Amamb, i sva petorka ambasadora Zapada, ovdje, danas, igraju ulogu sultana sa Bosfora, austrougarskog Kalaja, endehaškog Pavelića, komunističkog Tite, kolektivnog Ešdauna.

Ne treba da zavaraju sofisticirani i razuđeni metodi. I petokraka ambasada se prema muslimanima odnosi kao prema državi, kao što su se svi pobrojani, ranije odnosili.

Srbi i Hrvati su tu u svojstvu: Još su tu.

Zato imamo „sukob“ CIK-a i Suda BiH. Dvije neustavne institucije, nedejtonske institucije BiH. Jer da su ustavne, morale bi da rade barem po nekim pravilima.

Cijela galerija neustavnih i nedejtonskih institucija BiH, kreirana je da bi petokraka ambasada mogla da obavlja tu ulogu sultana, Kalaja, Pavelića, Tita ili Ešdauna.

A da bi muslimani mogli da budu država i utjeruju sve druge u građane i Bošnjake.

Pet ambasada Zapada se ponašaju kao da je BiH okupirana, kao da je anektirana.

I muslimani se ponašaju tako. Njima je uvijek važnije šta kaže Zapad nego šta kažu Srbi i Hrvati.

Nu.

Nije okupirana.

Postoji Republika Srpska. Što nikada nije bio slučaj. Ni za Otomanske imperije, ne za Austrougarske, ni za NDH, ni za Tite.

Sa Bakirom će lako.

Sa Srbima nikad više neće lako.