Vasić: Pište saraj sokolići ko da je unitarizmu dogorilo do muda

28
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Procurilo kako će OHR, neki Šmit iz OHR-a, nametnuti brojne i osebujne izmjene Izbornog zakona koji se tiče Federacije, čak i izmjene Ustava Federacije BiH.

Tu se pominje izbor za Dom naroda, kantoni, ne županije, pominje se i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, deblokada Vlade Federacije i Ustavnog suda Federacije…

Nigdje se ne pominje Komšić.

Insan koji je najsavršeniji diktator nad svojim narodom, a koji nema svoj narod.

Teško je reći da li je to što je došlo do medija, vijest ili nevijest. Da li postoji papir ili je to nepapir. Da li postoji neka dobra namjera ili sve to služi za uzbihuzurivanje pregrijane sirotinje raje, dok oni piju ladnu bozu.

Tačno je da se pitanje položaja Hrvata u Federaciji BiH, i na nivou Predsjedništva BiH, ne može riješiti tako jednostavnim, matematičkim, poslovničkim, proceduralnim, izmjenama izbornih odredbi.

Taj položaj je decenijama sistematski podrivan i uništavan, tako da se otišlo u jednu vrstu političke prašume iz koje se, više, ne vidi put ravnopravnosti dva naroda u Federaciji, koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom i njegovim Ustavom BiH.

Niko, sada, i ne pominje da je to mulsimansko–hrvatska federacija.

Federacija znači ravnopravnost naroda, u teritoriji, vlasti i u Ustavu.

Sitni unitarni sokolići pište ko Damjanov Zelenko.

Onaj ŽŽG (živa žrtva genocida) Suljagić, kaže – ili rat ili da idu u Anadoliju.

Čak se javio i Termin Nikšić. SDA, juče.

HDZ i HNS se još ne oglašavaju. A, evo, podne je.

Nu. Najprije će biti da je cijela storija smišljena, zajedno sa curenjem namjera OHR-a i reakcijama dunjaluka, da se malo vremena potroši do izbora, da se sve slegne i opet po starom.

MUS se neće tako lako odreći prigrabljenog unitarizma.

Jedini put je hrvatska blokada, bojkot i zatvaranje.

Pošto nemaju Republiku Srpsku.

A i da je imaju, borba bi bila duga i teška.