Vasić: Politika je ozbiljan i dug posao, nije jedna konjska trka

51
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Uložiš sve na kobilu u jednoj trci, kobila kobiva sjajne dlake, rita se i zadnjim i prednjim, sukti kroz nozdrve po tri koplja u daljinu, eto pobjede.

To što nisi znao da je kobila sipljiva i ćorava na jedno oko, dovelo je do toga da je kobila pred samim ciljem upala, a kroz cilj prošlo mnogo malih životinja, neke lisice, tvorovi, zečevi, kokoši… a tek ćurke kakve.

Stvar je bila u tome da te male životinje stalno trče i kad je trka i kad nije. One ne bacaju sve na jednu trku. One, kad se sve završi, odu konji i kobile, publika i kladioničari, kokičari i redari, najviše dobiju.

Oni koji žele da se bave politikom, moraju, najprije, da prestanu da idealizuju sebe pa onda da prestanu da idealizuju politiku u kojoj su oni.

Kada bi se dešifrovala aplikacija postizbornih razgovora i kombinacija, ništa „Skaj“, kakav bi to udžbenik i enciklopedija, praktične politike, bio.

Tada bi mnogi politikoid, analafabet amater, mogao da sazna mnogo o sebi. I ono što njegova rođena majka ne zna.

Samoidealizacija nije rijetka pojava. U svakom božijem zanimanju i bavljenju. U Politici, međutim, ona je opasna jer je javna i pod povećalom. Jer ćeš na, kraju, ispasti budala. Jer će te budalom napraviti i onaj koji nije imao namjeru.

Politika jeste politički program. Trasiran i vidljiv put.

Nu.

Taj put se ne cakli. Čitav život, ako se stalno baviš politkom, može da ti prođe u raznim rupama i vagašima, zamjeni točkova, nabavci kolomasti… Ti, na kraju, staneš, a politika ide dalje.

Pobjeda se sastoji i od poraza. Samo, treba znati kada da se krene u pobjedu. Potrebno je puno malih poraza za jednu veliku pobjedu. Nikad nije bila sama velika pobjeda, pala s neba.

Kada sam na nekom ratištu, držao predavanja, tušio ljude, o tome kako trebamo napraviti rovove sa dva sloja balvana iznad, i napravili smo ih, da nas minobacači, bestrzajci i tenkovi ne love po livadama ko zelembaće, jedan mudrov, sjedeći u ladu, kaže: Za vojsku treba organizacija i talentacija.

Ako ideš u politiku bez organizacije i talenta, upašćeš prije one kobile.