Vasić: Republika Srpska mora da se pazi – već je trebalo postaviti zahtjev za povratkom Savjeta ministara na tročlanost

35
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Republika Srpska mora da se pazi leglo vlasti sa HDZ i „osmorkom“, već je trebalo postaviti zahtjev za povratkom Savjeta ministara na tročlanost.

Zapad će iskoristi taj lego mozaik, ako se ostvari, kao zamku za Republiku Srpsku. Evo, sad je prilika da budete kooperativni koreformativni, kointegrativni.

Jer „osmorka“ medi. Sve more ba, niko nas nije zavadio. I tako sakriva svoj klasični Lisabonski sindrom.

HDZ je osvjedočeno optimističan, europljanin i intelektualac. A pokazao je da ne zna da radi za nacionalni interes Hrvata u BiH. Niti za Herceg-Bosnu.

Plenković je iz Zagreba podržao spišavanje sa „osmorkom“ jer će to popraviti odnose Hrvata i Bošnjaka. Ne radi se o odnosima, već o položaju Hrvata.

„Osmorka“ ne može da radi za nacionalni interes muslimana, Bošnjaka. Jer ne postoji nacija. Niti iko želi da Bošnjaci budu nacija.

Oni svi, SDA, DF kao i svi iz „osmorke“, bore se za okupaciju cijele BiH.

SNSD se bori za nacionalni interes i za Republiku Srpsku.

Svaki napredak, dakle, može da ide samo na štetu Republike Srpske.

Pokušaće Srpskoj da zamažu oči sa tri projekta.

Nu. BiH i nema nadležnost da ih koči, niti da ih otkoči. Dakle, čista varka.

SNSD je već trebalo da izađe sa zahtjevom da se Vijeće ministara vrati u tročlane ustavne okvire. Jer je u sadašnjem obliku neustavno i sve što radi, neustavno je.

Vijeće ministara je kancer unitarizacije. Zašto je Dejton kreirao tročlano Vijeće ministara? Zato što nema velikih nadležnosti na nivou BiH.

Srbi i Hrvati su nasjeli na reforme i napredak, i dopustili proširenje i silna ministarstva.

Potom je taj monstrum napunjen neustavnim ovlaštenjima.

Zato imamo kočenje projekata. Zato medenjaci govore o državnoj vladi.

Čim se uspostavi Savjet ministara, Republika Srpska treba da uspostavi izborni mehanizam za samostalne izbore 2024. I da ide dalje u povratku nadležnosti. Povratku na Ustav.

Nu. Na vrijeme postavljajte zahtjeve. Da ne bi, kasnije, mnogo kasnije, objašnjavali šta je bilo i kako smo dotjerani do zida. Kao što sada čini Vučić u pogledu Srba na Kosovu i Metohiji.