Vasić: Republika Srpska treba da se odijeli od BiH dok, opet, nije izbilo bratstvo i jedinstvo

60
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Teniski turnir u Banjaluci iznio je svu međunacionalnu i međuvjersku opasnost koja neprestano tinja u BiH.

Radi se o relaciji saraj-muslimana i Republike Srpske. Postoji i relacija između saraj-muslimana i Hrvata, jednako potencijalno eritrocitna, ali nema često priliku da izbije na vidjelo. Jer Republika Srpska je država pa su mnogi događaji i procesi vezani za tu činjenicu.

Slomom komunizma, SFRJ, muslimani BiH su se ponadali, tako im je i predočeno, da će Zapad, Amerika, ovdje biti vječni njihov mentor i zaštitnik od mrskih agresora i uzupaša. Da će ih, te agresore i uzupaše, eliminisati. To se nije tako pokazalo.

Saraj-muslimani su sada obeskoordinaćeni, malo zalutali povijesnom zbiljom i međukantonalnim sokacima.

To se najbolje vidi u Federaciji, u procesu formiranja vlasti. Saraj-muslimani hoće da vladaju Federacijom i Hrvatima, kao što bi htjeli da vladaju BiH i Srbima i Srpskom.

Zašto su saraj-muslimani ostali bez koordinata. Zašto nisu sposobni da žive zajedno sa nekim ili sa nekima. Radi se o istorijskom genetskom nasljeđu.

Muslimani u BiH su sposobni za suživot, zajednički život, politički život u nekom graničnom obličju, samo:

  • Ako je tu Turska, kao njihov zaštitnik;
  • Ako je tu Austrougarska, kao njihov zaštitnik;
  • Ako je tu NDH, kao njihov zaštitnik;
  • Ako je tu nacistička Njemačka, kao njihov zaštitnik;
  • Ako je tu komunizam, kao njihov zaštitnik.

To je znao i Alija Izetbegović. Zato je u svojoj Islamskoj deklaraciji pisao o muslimanskoj čistoj zajednici, u kojoj ne bi bilo nikoga i u kojoj bi nesmetano mogli da žive po svojim pravilima.

Zato se sada, već viljivo, i podsvjesno, okreću protiv Zapada, jer ih je iznevjerio.

A čistu muslimansku zajednicu ne mogu da formiraju.

Srpska open je izazvala višeslojne reakcije muslimanskog življa u BiH. To se javno drži pod kontrolom. Javni akteri se ne upliću u to. Ali, podjavni kanali su se usijali.

To su izlivi najcrnje političke mržnje, protivsrpskog nacizma, primitivnog jetrvizma, negacije svega srpskog i što je vezano za Srpsku, nametanja bosanstva, najava istrebljenja…

Sve to je naravska stvar. Sljedstveno i zakonito.

Muslimanski živalj se od prije rata, sistematski adira zapadnim narativima i vjerskim emulgatorima, o tome kako je BiH Bosna, kako je BiH muslimanska, kako su ovdje svi ilegalno, i Srbi i Hrvati, kako Zapad stoji iza muslimana, kako su Srbi genocidaši a Hrvati su sa UZP, položili prijemni ispit za genocidaše, kako treba ukinuti Republiku Srpsku, kako muslimani treba da vladaju po popisu od prije rata…

Sve nove generacije muslimana odnjegovane su na tom krvotoku i za druge činjenice, tokove i trendove, i ne znaju.

To je ogromna opasnost za novu krv. Čim se steknu i približne eksterne okolnosti.

Zato je Srpska open kapitalan politički događaj. Pokazala je samostalnost Srpske. Ime Srpska je otišlo u svijet. Pokazala je netrpeljivost i mržnju muslimana.

Pokazala nam je put samostalnosti.