Vasić: Saraj-Čador nema nikakvu političku šansu, to je KK&K sultanat – kotlina kriminala i korupcije

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Saraj-mediji trijumfalistički objavljuju da se „Trojka“ sastala sa ambasadorima PIK-a. To je ono samoproglašeno tijelo za primjenu mira. Onog istog mira kojeg je mračnjak Alija Izetbegović žrtvovao radi BiH. Muslimanske BiH.

Drugi mediji, takođe trijumfalistički, objavljuju imena uhapšenih pripadnika Skaj kartela, istureno odjeljenje Saraj-Čador. I slike. Ima uglednika, šefova policije, komandira specijalnoh jedinica, direktora… ima i dobrih pičaka. Nije samo Sarajevo, ima i Zenica.

Šta je pisac htio da kaže?

Sarajevo je jedan dobar primjer prožetosti u književnosti. Prožetost i isprepletnost su književni stilovi ne naročito visokog umjetničkog dometa. To je štivo za čitanje na dugim putovanjima vozom. A pošto toga više nema, to je štivo za sirotinju raju koja po saraj-kasabama nema drugog posla nego da uživa u getu u kome ih drži politički i vjerski reis, i reisi, od prvih višestranačkih izbora u svijetloj probeharanoj BiH.

Ta Prožetost, s jedne strane kriminalom i korupcijom, a sa druge strane Marfijem, PIK-om i zapadašima, znak je da Saraj-Čador, taj mentalni politički sklop, nema doseg da stvori državu. U bilo kojem obimu. Ni u kantonalnom niti u kotlinskom. Federacija je Ajnštajn.

Sarajevo je, protjerujući Srbe i Hrvate, protjeralo i svaku mogućnost normalne vlasti. To je postalo stjecište šiptarskih i sandžačkih došljaka, predstavnika „uglednih“ porodica, javnih zapadaških podrepaša i okorjelih kriminalaca, koji saraj-živalj, muslimane, drže u grotlu i kotlu, u kafeezu, i koriste ga za unovčavanje kriminala, ne samo sa drogom, i za odskok iz Sarajeva, prema kriminalnoj EU. Jer je to iz Saraj-Čadora lakše izvesti nego iz drugih gradova regiona.

To dvokolosječno prožimanje onemogućava bilo kakvu uobičajenu, normalnu političku artikulaciju koja bi u odnosima dvije države, Federacije i Republike Srpske, na stol iznijela politički program muslimanskog dijela Federacije ili, na trokonstituvni stol, politički program muslimana BiH, kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Sudbina kasabalija je teška.

Odozdo, muda uvrću KK&K.

Odozgo, glavušu uvrće Marfi & PIK.