Vasić: Sarajevo ide unazad – oni ne idu prema zadnjem vagonu, njihov voz ide unazad

37
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Nakon decenije, decenije i po, zakačim se za saraj-televiziju da vidim gostovanje predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, kod onog morbidnog Sandžaklije.

Inače, mislim da političko vođstvo Republike Srpske ne treba da se pojavljuje na saraj-televizudžlicima.

Bio sam zapanjen. Onaj Ramo, njihov, sada, vodeći politički mag, koji farba bradu i polira tjeme, jedan priprosti analfabetski lik, kojeg su od šadrvana odveli u teretanu, i Senad, koji decenijama visi u javnosti, isto politički diletant kome je prva politička odrednica bila četnici, a koji se računa u informisanijeg i umnijeg, zakopani su blatu i mulju Kotline i ne mogu ničim da mrdnu.

Oni su mi sugerisali da pored ptičije i žablje perspektive, postoji i kotlinska perspektiva. Ptica nekud leti, žaba nekud skače, ali, iz Kotline izlaza nema.

Ne smijem ni da zamislim kakva je svijest svakodnevnih ljudi kod muslimana, kad Sandžaklija priča olinjali eglen u stilu: Ako se odustaje od Dejtona, vraćamo se na postavke Republike BiH.

Oni su uvjereni, i muslimane su uvjerili, da je postojala neka Republika BiH, da je imala neku teritoriju, da je imala institucije i da je vršila vlast na području nekadašnje Socijalističke Republike BiH.

I da je postojala, niko, u cijeloj istoriji i civilizaciji, nije se vratio unazad. Niko.

Ramo, avlijski badža, kaže da je Dejton spasio Republiku Srpsku. Jer su oni bili krenuli u osvajanje pa je to Dejton zaustavio. Oni krenuli u osvajanje? Muslimani krenuli u osvajanje? Krenuli u paljenje napuštenih srpskih sela kod Bihaća.

Da im nije bilo Vojske Hrvatske i NATO bombardovanja, kraj rata bi dočekali šćućureni u onom podzemnom aerodromu kod Bihaća i u lažnom tunelu spasa.

Imali su hiljade naoružanih vojnika u Zaštićenoj zoni Srebrenica. Čitave jedinice. Pa, što nisu osvojili Drinu, Bijeljinu, Zvornik, Foču… već izginuli do Tuzle ko rasada? Zato što nije bilo Vojske Hrvatske i NATO pakta da to radi za njih.

Republika Srpska je čekala rađanje Federacije, i morala da žrtvuje i ljude i teritorije da bi se ispoštovao Ženevski dogovor 49-51%.

Dejtonska BiH i Republika BiH nije postojala. Ona je sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH.

Hrvati BiH ne žive u Kotlini, oni su u nekom amalgamu: Blajburg, četnici, JNA, agresija… Srbi su im glavni krivci i danas, a muslimani ih istrijebili gdjegod su stigli.

Na takav nacionalni i politički način, muslimani i Hrvati nigdje nisu pristali. Oni nikud ne mogu stići. Oni ne znaju ni gdje su krenuli.

Takav politički suton jednog geografskog, vjerskog i nacionalnog područja, nezabilježen je.

Republika Srpska mora da ide da se spašava. Vratiće nas budale na polaznu stanicu.

Neko je na Sarajevsku kotlinu stavio poklopac.