Vasić: Ubacuju Hrvate, izbacuju SDA, koga žele da naguze

39
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Kiši, pada a negdje i poplave, pa radio javlja da je HDZ, i okolna družba, skoro sve dogovorio sa Osmorkom, koja je Trojka sa nekoliko primjeraka zvanih Mali Mujo.

Sporazum bi se, navodno, trebao potpisati na Dan drkavnosti BiH.

U svemu tome, HDZ je jedina prava stranka. SDP i Termin Nikšić, orkestar je za podvale i folove.

Taj grupnjak, ne samo zbog tog međustranačkog debalansa, ne može izaći na dobro.

Veliki broj malih stranaka ne može da garantuje trajnost, tokom mandata, i stabilnost. Mnogo je tu malih Vojina.

Ono što je objavljeno, kao nacrt sporazuma, koji se može kozmetički promijeniti, tipičan je primjerak zapadnjačko-čadorskog humora.

Sjedi Mujo pred radnjom, na Baščaršiji, tuca bakar i kaže: Polazeći od toga da Fata ima lijepe butine, smatrajući da su joj guzovi idealni po obliku, obimu i težini, uvažavajući da ima male uši, naglašavajući da joj je vrat latinski bijel i francuski tanak… ići ću kod njenog babe da je tražim za sebe.

A Fata umotana, i u dimijama, sami Bog ne zna kako šta izgleda od pobrojanog.

Čim ti papir počne sa polazeći, uvažavajući, naglašavajući, prislanjaj gujicu uzazid koji nije do rigipsa.

I bez tog uvoda, u sporazumu, koji lako može da postane porazum za Hrvate i HDZ, nabacane su gomile kardeljevskih samoupravnih socijalističkih formulacija, ko na najboljem Kongresu SKJ. Stoga on ne garantuje ništa.

Provođenje njihovog Briselskog sporazuma, svi narodi i narodnosti bivše SFRJ imaju svoj Briselski sporazum, koji HDZ nije potpisao, promjena Ustava BiH, modernizacija Oružanih snaga, STJŽ… Prijem u EU i NATO, prelazak BiH na budizam… Pardon, to je iz drugog papira.

Cijela ta sjenara raznih naviljaka, neostavriva je i služi za zamajavanje.

Očito je, ako se potpiše, u pitanju aranžman pet ambasada. Očito je da je SKG tehnologija (sofisticirano kanalisanje glasova) sklonila SDA i Bakira. Očito je da sitni konglomerat treba da zamijeni onog ko u muslimana ima najviše glasova.

HDZ bi, samo zbog toga trebao da bude oprezan. Jer je tu sudbinu već imao. Jer se takvo nešto pokušavalo i u Republici Srpskoj.

Sklanjanje najveće stranke nekog naroda u BiH, ima za cilj neku škodu tom narodu. Kakva god to stranka bila.

HDZ nema nikakve garancije da će se bilo šta od toga ostvariti. Promjena Ustava, da bi se Hrvati označili konstitutivnim i da bi se onemogućio sljedeći Komšić, uvijek za sobom vuče muslimanska uslovljavanja o ubacivanju teških unitarističkih članova i to ne može proći.

Tu tehnologiju su već iskusili na pokušaju promjena usranog Izbornog zakona. Koji je neustavan jer nije nadležnost institucija BiH.

Prevešće ih žedne preko Neretve. Podvalili su im, stoti put, državu BiH, euroatlantski raj… A četiri godine će Komšić da piša pod prozorom.


Republika Srpska treba da se odvaja.