Održan veliki narodni skup „Srpska te zove“: Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti

49
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je veliki narodni miting „Srpska te zove“ sa kojeg je poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke budu donošene.

Na Trgu Krajine punom građana iz cijele Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i ulicama koje vode ka njemu, istaknute su srpske trobojke, te transparenti podrške rukovodstvu Republike Srpske, njenim institucijama i borbi srpskog naroda za slobodu.

Učesnici skupa držali su fotografije srpskih žrtava iz Podrinja, među kojima ima i ubijene srpske djece. Jedan od brojnih građana koji su se večeras slili na Trg Krajine drži srpsku trobojku na kojoj se vidi lik predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Velikom narodnom mitingu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, senator Srpske Aleksandar Vulin.

Prisustvovali su i predstavnici brojnih institucija Srpske, te Srpske u zajedničkim institucijama BiH, lokalnih zajednica, akademske zajednice, nevladinog sektora proisteklog iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i zvaničnici iz javnog društvenog i političkog života.

Miting je počeo intoniranjem himni „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Na mitingu su govorili zvaničnici Republike Srpske i Srbije, predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i različitih udruženja građana.

Povod za okupljanje je najavljena rezolucija o Srebrenici o kojoj bi trebalo da raspravlja Generala skupština UN, pa se očekuje da će sa skupa biti izraženo nezadovoljstvo povodom ove inicijative.

Skup su obezbjeđivale policijske snage Republike Srpske.