Vidović: Srpska će preduzeti pravne korake ako danas ne bude deblokiran novac

53
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će Srpska preduzeti određene pravne korake ukoliko ni na današnjoj sjednici Upravnog odbora Centralne banke BiH ne bude deblokirano prebacivanje novca entitetima iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Ako bude situacija ostala nepromijenjena moramo preduzimati određene korake. Vidjećemo sa pravobraniocima koji su to prvi koraci koje treba preduzeti – rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske.

Ona je istakla da dospijevaju kamate, iako entiteti nisu povukli novac koji stoji na računu Centralne banke.

– Nekoliko puta smo intervenisali i tražili da taj problem bude riješen. I mi i Federacija BiH smo poslali instrukciju Centralnoj banci, a kada današnja sjednica Upravnog odbora Centralne banke BiH bude završena znaćemo rezultat i da li se šta pomaklo sa mrtve tačke – naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da nije moguće isplatiti novac samo jednom entitetu kada je riječ o aranžmanima sa MMF-om, dok sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj traju pregovori da prilikom novog aranžmana direktno prebaci novac entitetima.

Vrijednost aranžmana sa MMF-om za BiH je 330 miliona evra, a novac će biti iskorišten za saniranje posljedica epidemije virusa korona.

MMF je prebacio novac na račun Centralne banke BiH, ali je on tamo već duže blokiran, iako je dogovorena njegova raspodjela između entiteta i Brčko distrikta.