Vilijamson i Skenlan: Brčko je primjer uspješnog suživota

4
Foto: OHR

Predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Klint Vilijamson rekao je da je Brčko primjer uspješnog suživota i da stanovnici ovog grada ne treba da se plaše novog oružanog sukoba.

Vilijamson i supervizor za Brčko Majkl Skenlan istakli su u razgovoru sa rukovodstvom Brčko distrikta da je Brčko primjer uspješnog suživota koji su entiteti dužni, prema odredbama Konačne odluke, nedvosmisleno podržati.

Oni su naglasili da u tom smislu javne ličnosti imaju odgovornost da doprinesu miru i pomirenju, te da u svojim istupima trebaju pažljivo i odgovorno birati riječi, saopšteno je iz OHR-a.

Na sastanku je istaknuto da vlasti distrikta moraju ubrzati reforme u oblasti dobre uprave, razvoja infrastrukture i rasta privatnog sektora, te preduzeti korake u borbi protiv korupcije i političkog pokroviteljstva ako Brčko želi ostvariti svoj potencijal, obezbijediti prosperitetnu budućnost i ispuniti uslove potrebne za potpunu implementaciju Konačne odluke Arbitražnog tribunala za Brčko.

Vilijamson i Skenlan su u Sarajevu, između ostalih, razgovarali sa predsjednikom Ustavnog suda Matom Tadićem, kao i sa nizom ambasadora i drugih visokorangiranih diplomata.