„Vindouz 7″ je od danas mrtav – ako ga koristite, imate problem

27
Foto: Daniel Acker/Bloomber

„Majkrosoft“ više neće nuditi ažuriranja za operativni sistem „Vindouz 7“. Iako su mnogi korisnici u prethodnim godinama prešli na „Vindouz 10“, i dalje postoje milioni ljudi koji koriste „sedmicu“ na svojim personalnim računarima. Njima se savjetuje prelazak na noviju verziju sistema što prije.

Prema navodima sajta Tech Radar, oni koji nastave da koriste „Vindouz 7“ rizikuju otkrivanje svojih privatnih podataka jer će bezbjednost biti znatno manja. Ukoliko imate taj operativni sistem, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari.

Kraj počinje danas

Nakon današnjeg dana „Majkrosoft“ će prestati da pruža ažuriranja i bezbjednosnu podršku za „Vindouz 7“. To znači da svi „bagovi“ koje taj sistem ima do tada nikada neće biti popravljeni kao i sve bezbjednosne prijetnje.

Razmišljajte o alternativi

Ako imate „Vindouz 7“, od danas praktično koristite „mrtav operativni sistem“. Vaš računar će nastaviti da radi, ali sistem neće biti ažuriran. Ukoliko neko zlonamjeran otkrije bezbjednosni propust, može to da iskoristi i zbog toga ste prijeti opasnost.

Ne morate da kupujete novi računar

„Majkrosoft“ se pobrinuo da noviji operativni sistem radi prilično dobro i na starijim hardverskim rješenjima. Minimalni zahtevi su procesor takta jedan gigaherc, gigabajt RAM memorije za 32-bitnu verziju i dva gigabajta za 64-bitnu. Potreban je prostor na hard disku od 16 ili 20 gigabajta.

Imate više izbora

Najlakše jeste da pređete na „desetku“, ali to nije jedina opcija. Predlažu se i alternative. Jedna od njih je i „Linuks“.

Bekap

Prije nego što pređete na novi sistem, osigurajte važne podatke i fajlove tako što ćete uraditi bekap. Možete ih prebaciti i na eksterni hard disk.

Šta ako ipak ostanete na „sedmici“?

Ako ste toliko navikli na „Vindouz 7“ i ne želite novi sistem, bar se potrudite da se zaštitie koliko god možete. Iako će prestati ažuriranja, „Majkrosoft“ će nastaviti da pruža podršku za Security Essentials, koji vas može zaštiti od određenih vrusa. Osim toga, izaberite odgovarajući antivirus softver.