Višković: Biće predložen model saradnje „Kosmosa“, bijeljinskog „Orla“ i Fabrike specijalnih motora sa Vladom Srbije

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da kompanije „Kosmos“, Vazduhoplovni zavod „Orao“ i Fabrika specijalnih motora na Palama u budućnosti ne mogu poslovati, a da nisu naslonjene na Srbiju, pa će zajednička međuvladina komisija predložiti model dalje saradnje ovih preduzeća i Vlade Srbije.

Višković je napomenuo da je Vlada na ranijoj sjednici donijela odluku da do kraja godine produži restrukturisanje banjalučkog preduzeća „Kosmos“, koje je bilo ograničeno do kraja prošle godine.

– Imamo razgovore i za „Kosmos“, i za Vazduhoplovni zavod „Orao“, i za Fabriku specijalnih motora na Palama – rekao je Višković novinarima u Doboju.

On je naveo da je formirana zajednička međuvladina komisija sa Vladom Srbije, koja će sve analizirati i predložiti model dalje saradnje između ovih kompanija i Vlade Srbije.

– Mislim da ove kompanije u budućem periodu ne mogu poslovati, a da nisu naslonjene na Srbiju jer su i u bivšem sistemu bile osnovane kao podrška nekim aktivnostima koje radi Srbija i Vojska Srbije – dodao je Višković.

On je dodao da je Srpska otvorena za saradnju i sa drugima.

– Najviše bih volio da te kompanije imaju zahtjeve i od drugih, ali u ovom momentu imamo zahtjeve iz Srbije i to pratimo i donijećemo najbolju odluku i za zaposlene u tim kompanijama i za Republiku Srpsku, ali i prateći ono što je stav Vlade Srbije – naglasio je Višković.

On je ocijenio da je to pravi put saradnje i razvoja bilo koje kompanije u BiH, pa i kompanija iz Republike Srpske.