Višković i Šeranić: Srpska uplatila 3,6 miliona KM za mobilnu bolnicu

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada izdvojila 3.650.000 KM za mobilnu bolnicu, koja će imati 500 ležajeva i ostalu prateću opremu.

Višković je rekao da će ova bolnica, ukoliko za njom bude bilo potrebe na banjalučkoj regiji, biti postavljena na lokaciji u Zalužanima kod Banjaluke.

– Bio bih najsretniji premijer da ovu bolnicu ne koristimo, ali poučeni iskustvima iz okruženja odlučili smo da nabavimo mobilnu bolnicu koja će biti vlasništvio Vlade Republike Srpske i služiće nam i u narednom periodu, u slučaju bilo kakve prirodne ili druge katastrofe – rekao je Višković novinarima na banjalučkom aerodromu gdje će dočekati prvi avion sa opremom za ovu bolnicu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je podsjetio da je Vlada prije deset dana uplatila sredstva za pokretnu bolnicu, površine od 6.000 metara kvadratnih, a koja će biti dopremljena iz Njemačke.

– Nalazila se u Njemačkoj i bila je spremna za Vijetnam, ali smo reagovali brzo kada smo saznali da takav objekat postoji i uplatili smo sredstva. I u vrijeme krize razmišljamo dugoročno. Ponosan sam što smo imali snage i vizije da ovakav objekat nabavimo za Srpsku – rekao je Višković.

On je dodao da narednih dana treba da stignu i ostali kontingenti opreme za pokretnu bolnicu, kao i metalna konstrukcija.

– Ovaj objekat se može bilo gdje u Republici Srpskoj dislocirati, ne traži nikakvu infrastrukturu, ima u sastavu agregate i rezervoare za vodu, te mokre čvorove – pojasnio je Višković.

Foto: SRNA

On je poručio da Republika Srpska u narednim danima očekuje i više od 200 respiratora, te podsjetio da je nedavno Srbija poslala deset respiratora.

– Republika Srpska ima dovoljan broj respiratora. Trenutno na Univerzitetskom kliničkom centru Srpske je u upotrebi šest za pacijente oboljele od virusa korona. Imamo dovoljno medicinske opreme, zaštitnih odijela, maski, rukavica. Imamo i dovoljno testova i u narednim danima povećaćemo broj testiranja – istakao je Višković.

On je dodao da je Srpska dobila i “pi-si-ar” aparat koji će biti dostavljen bijeljinskoj bolnici gdje će u narednih sedam dana početi testiranje na virus korona.

Foto: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić rekao je da će u mobilnoj bolnici, bez obzira na područje na kojem bude korištena, biti zbrinuti, prije svega pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, a po potrebi i oni sa srednjom kliničkom slikom.

– Time ćemo im omogućiti izolovan boravak u slučaju da kapaciteti, koje trenutno planiramo u bolnicama, ne budu zadovoljavajući – istakao je Šeranić.

On je dodao da će pomoću ove bolnice, ukoliko bude za njom potrebe, biti u mogućnosti da pacijentima pruže odgovarajuću zdravstvenu brigu u izolovanim uslovima da bi se onemogućilo širenje virusa korona.

Foto: SRNA