Višković: Najviše kadeta od osnivanja Republike Srpske

10
Foto: @Vlada_Srpske/X

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je na promociji kadeta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Zalužanima da je danas istorijski dan za Srpsku i da nikada tokom njenog postojanja nije bilo postrojeno toliko kadeta.

– Ataci na Srpsku ni nakon 30 i više godina nisu ništa manji nego što su bili na samom početku – rekao je Višković na promociji kadeta 25. klase Policijske akademije i 11. klase za Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ).

On je istakao da se Srpska borila za svoje očuvanje, te kadetima poručio da postaju ogledalo Srpske.

– Vaš odnos prema građanima i doprinos očuvanju Republike Srpske biće nemjerljiv – rekao je Višković.

Premijer Srpske naglasio je da ne smije biti zaboravljena žrtva onih koji su položili živote za Republiku Srpsku, koja se danas mora braniti.

– Imamo budućnost sve dok imamo vas i želim vam uspješan rad – poručio je Višković.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske promovisalo je danas u Zalužanima 251 kadeta 25. klase Policijske akademije i 10 kadeta 11. klase za SAJ koji su uspješno završili školovanje.

Jačati kapacitete MUP-a

Višković izjavio je da je važno jačati kapacitete Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, te slate poruke mira.

Višković je podsjetio da i 32 godine nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma nije prestalo atakovanje na Srpsku i njene institucije.

– Očigledno je da su neki kreirali da Srpska bude prolazna kategorija i da se dođe do unitarne BiH. Oni to i danas rade. Zato je važno da jačamo kapacitete našeg MUP-a, ne da bi se spremali za bilo kakve situacije koje ovi iz Sarajeva često prizivaju, nekakav rat i sukobe, nego mi iz Srpske imamo jednu poruku, a to je da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir – rekao je Višković novinarima u Banjaluci gdje je prisustvovao promociji kadeta MUP-a.

On je rekao da će se na sjednici Narodne skupštine sutra naći izmjene Zakona o policiji i tako će se omogućiti policajcima da rade duže od 40 godina radnog staža da bi neometano izvršili smjenu generacija u MUP-u Srpske.

Prema njegovim riječima, da bi se mir sačuvao u punom kapacitetu, Srpska mora imati sposoban, spreman, obrazovan i tehnički i kadrovski MUP koji može voditi računa o bezbjednosti svih građana koji žive u Srpskoj.

Višković je dodao da je Vlada Srpske u prethodnom periodu značajno ulagala u MUP, stručno osposobljavanje i tehnička sredstva.

– Svjedoci smo ovog impozantnog centra u Zalužanima sa kojima se sigurno ne mogu pohvaliti ni puno jači nego što je Srpska – smatra Višković.

On je istakao da u Centru u Zalužanima postoje svi uslovi za školovanje i obuku.

Premijer Srpske je uputio čestitke resornom ministru Siniši Karanu i direktoru Policije Siniši Kostreševiću za napore koji su uloženi za aktiviranje Srednje škole MUP-a.

– Tako ćemo što prije podmladiti sastav MUP-a. Činimo sve i to nije bilo lako, obezbijediti uslove za jednu školu – naveo je Višković, te dodao da će Vlada i u narednom periodu posvećivati punu pažnju Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je rekao da će biti nabavljena i oprema za nove kadete, kao i da će biti upisana nova generacija kojoj će biti obezbijeđeni još bolji uslovi.

– Čestitke i roditeljima kadeta. Srpska polaže velike nade u njihov rad, ponašanje i njihov odnos prema Srpskoj i svim građanima koji žive na ovim prostorima i koji Srpsku doživljavaju kao svoju – zaključio je Višković.

Najbolji među kadetima danas su dobili pohvalu ministra Karana, rješenje o rasporedu u službu, kao i poklon sat.