Višković: Od Amerike očekujemo ekonomsku, a ne političku podršku

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je zamjeniku pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmeru da, ukoliko njegova država zaista ima iskrene namjere da pomogne BiH, onda to bude na fonu ekonomskog oporavka ovog prostora i ove regije.

– Zamolili smo gospodina Palmera da što manje pričamo o političkim temama, a da se što više fokusiramo na ekonomska pitanja – rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

Višković, koji je bio jedan od učesnika sastanka sa Palmerom, zajedno sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i federalnim premijerom Fadilom Novalićem, kao i amabasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom, istakao je da je na sastanku razgovarano o širokom dijapazonu tema, te da se Palmer interesovao za stanje u oba entiteta u BiH u vezi sa epidemijom virusa korona i mjerama koje su preduzele entitetske vlade s ciljem zaštiti zdravlja ljudi i očuvanja privrednih aktivnosti.

Premijer Srpske je naglasio da samo ekonomski stabilan prostor na neki način u drugi plan stavlja sva druga politička pitanja.

On je dodao da ukoliko se želi pomirenje, onda BiH treba da bude ekonomski jaka i da samo takva zemlja nije podložna političkim manipulacijama.

– Mislim da nas je Palmer dobro razumio. Rekao sam mu i to da je Republika Srpska u odosu na Federaciju BiH mnogo više odmakla u pogledu realizacije socijalno-ekonomskih mjera, potpisanih u januaru u Bijeljini – podsjetio je Višković.

On je ponovio stav u vezi sa zajedničkim nastupom institucija vlasti u BiH prema međunarodnim finansijskim institucijama, prvenstveno prema Međunarodnom monetarnom fondu, što je, kako je rekao, Palmer podržao.