Višković: Brz odgovor Vlade na nametanje nelegalnog Kristijana Šmita

11
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da je Kristijan Šmit u posljednjih manje od mjesec dana dva puta intervenisao na Izbornom zakonu, kako bi pojačao sudsku presudu i eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života.

– Kristijan Šmit je u jednom momentu rekao kako je radio neke tehničke izmjene. Pa je u svom maniru sakrio ono najvažnije, a to je da je u članu 8. išao da pojača sudsku presudu i eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života u Srpskoj. Onda su mu sugerisali, da će tako biti smijenjena Centralna izborna komisija, pa neće moći provoditi sve to što želi. Ekspresno je Šmit požurio, što je prije moguće, da članovima CIK-a produži neograničeno mandat – naveo je Višković.

Ipak, kaže Višković, Šmit je dobio još brži odgovor od Vlade Republike Srpske.

– Vlada Republike Srpske saopštila je da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost – podsjedtio je Višković.

Istakao je da Srpska ne može da prihvati nametanje zakona, posebno ne od Šmita, koji nema mandat.

– Čak i da je Šmit potvrđen važećom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, on ne bi mogao da nameće zakone. Ni jedan visoki predstavnik, prije njega, nije imao mandat da može da nameće zakone. Visoki predstavnik po Dejtonu je tumač civilnog provođenja Dejtonskog sporazuma – podvukao je Višković.

Višković kaže da, ako bi se pravili da ne primjetimo šta se dešava, onda će kako navodi, sledeća instanca biti imovina Srpske.