Višković: „Otvoreni Balkan“ šansa koju koči drugi entitet

48
Foto: @Vlada_ Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Prijedoru da je „Otvoreni Balkan“ šansa za BiH koju koči politički vrh Federacije BiH (FBiH).

On je učestvujući na Drugoj investicionoj konferenciji „Invest Srpska 2022“ naveo da Republika Srpska apeluje, traži, moli, u ime svih građana u BiH da je to velika razvojna šansa, da su i privrednici drugog entiteta su za to, ali da politički vrh nije.

– Ja ih pozivam da objasne svojim privrednicma, svojim građanima – zašto sprečavaju razvoj, privrednike da u danu njihova roba stigne do Skoplja, Tirane i Beograda, a ne za tri – rekao je Višković tokom panel-diskusije „Ekonomske (ne)prilike u svjetlu globalnih dešavanja – kriza kao šansa!“.

On je rekao da „Otvoreni Balkan“ znači ubrzan protok robe i ljudi i da to smanjuje troškove, a povećava konkurentnost, produktivnost i profitabilnost.

– Ovdje danas treba da bude jedan od zaključaka da se donese odluka o pristupanju u tu uniju zapadnog Balkana. Ima na stotine procedura koje se moraju urediti i treba nam bar dvije godine. Mi smo već godinu dana i više iza toga i svaki dan kašnjenja smo dalje od toga – istakao je Višković.

Govoreći o stranim investicijama, Višković je naglasio da Republika Srpska ima saradnju sa zemljama koje ničim ne uslovljavaju svoje investicije i da Srpskoj nisu ni potrebne investicije koje se nečim uslovljavaju.

On je naveo da se 2. septembra sastao sa predstavnicima kompanije „Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal korporejšn grup“ i da su oni spremni da pomognu u svemu što Republika Srpska želi da radi i gradi, da rade i vlastitim sredstvima, a da Srpska napravi finansijski hodogram kako i kada to može platiti.

Kad je riječ o domaćim investitorima, Višković je naglasio da se oni nikako ne smiju zanemariti.

– Oni svake godine ulažu milione i mi to znamo kroz naše programe, podsticaje i subvencije. Poljoprivreda je razvojna šansa. Srpska možda ne može imati prinos kao Holandija, ali može proizvoditi organski zdravu hranu koji oni ne mogu – istakao je Višković.

Tegeltija: Republika Srpska u dobroj poziciji sa stanovišta javnih investicija

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je tokom panel-diskusije da Republika Srpska u dobroj poziciji sa stanovišta javnih investicija i da je to dobra poruka, a da su potrebne direktna strana ulaganja koja će donijeti novi kapital i bez čega nema ozbiljnog razvoja.

– Mi smo jedno vrijeme samo s jednog mjesta očekivali investicije. Sad treba tražiti i druge izvore, s drugih mjesta. Drago mi je da danas ovdje imamo disperziju – istakao je Tegeltija.

Foto: SRNA

Vrhovac: Srpska idealna adresa za ulaganja

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je Srpska idealna adresa za ulaganja i da se kao takva treba promovisati na što više mjesta.

– Tu su potencijali za vjetroparkove, solarnu energiju, rudarstvo turizam. Gdje god se okrenete tu je neko prirodno bogatstvo. Mi imamo sve, a ključ je promocija – poručio je Vrhovac tokom panel-diskusije „Ekonomske (ne)prilike u svjetlu globalnih dešavanja – kriza kao šansa!“.

Prema njegovim riječima, 51 odsto uvoza u Rusku Federaciju otpada na zemlje koje su uvele Rusiji sankcije, i to je ogroman prostor za koji se već bore brojne zemlje, gdje Srpska ima ogromnu prednost u povezanosti bratskih naroda i ogromnoj želji za saradnjom.

On je najavio da će krajem septembra na poziv njemačkih preduzetnika predstaviti tamo potencijale Srpske, napominjući da oni koji donose odluke o investicijama imaju kapital, ali nemaju vremena da traže informacije.

– Imamo velika očekivanja – istakao je Vrhovac.

Govoreći o investicionim profilima Srpske i svih lokalnih zajednica, on je naveo da ih je IRB uradila za samo četiri mjeseca.

– Iz jedne nevladine organizacije rekli su nam da je to posao vrijedan milion KM koji se čeka i radi i po dvije godine – dodao je Vrhovac.

Foto: SRNA

Konferencija „Invest Srpska 2022“ okupila je oko 200 učesnika, te gostiju iz Rusije, Austrije, Grčke, Slovenije, Srbije i drugih zemalja koji će o aktuelnim ekonomskim izazovima razgovarati kroz sedam panel-diskusija danas i sutra u Prijedoru.

Konferenciji prisustvuju i potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar finansija Zora Vidović, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, te ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.