Višković: Proces protiv predsjednika Republike Srpske vode ambasade

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da politički montiran proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH vode ambasade, ali da se na taj način ne gradi budućnost BiH.

– Taj proces vode ambasade. Zna se ko to radi, zna se ko upravlja pravosuđem BiH, to više nije nikava tajna – rekao je Višković.

On je naveo da je očito da se nekome žuri, da neko vuče konce, što se vidi po samom sudiji.

– On je u datom momentu toliko zatečen nekim stvarima, vidi se po izrazu njegovog lica da radi stvari mimo svoje savjesti i mimo pravnih normi. Kad ljudski razmišljam, bude mi ga žao – rekao je Višković za RTRS.

On je dodao da mu je žao baš zbog toga što je doveden čovjek koji možda uskoro treba da ide u penziju i skoro čitav život proveo je u pravosuđu, a neko ga u posljednjim mjesecima karijere na takav način omalovažava, ucjenjuje da mora da radi stvari mimo pravnih normi, struke, znanja i ubjeđenja.

Premijer Srpske je primijetio da i se, kada se otkazuje proces iz nekog razloga, naredno ročište zakazuje za sedam dana, pa upitao kako je to moguće?

Višković je dodao da bi volio da je domaće pravosuđe na takvom nivou, jer onda ne bi imali procese koji traju godinama.

Govoreći o odlukama Ustavnog suda BiH, Višković je upitao koliko je tih odluka koje se u Federaciji BiH godinama ne provode i da li je neko zbog toga pozvan na odgovornost.

– To je odgovor da je ovo politički montiran proces, jer kada hoćete da poštujete neku instituciju, vladavinu prava, zakona, onda oni imaju iste aršine prema svima. Zakon mora da bude za sve isti, sud mora da bude identičan za sve, a ovdje to nije – rekao je Višković.

On je podsjetio da se proces protiv predsjednika Republike Srpske vodi zato što je radio svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom.

– Da li to ima igdje na svijetu? Šta je radio da ga procesuirate, koja je njegova krivica – upitao je Višković.

Prema njegovim riječima, zakon da se ne poštuju odluke Kristijana Šmita donijela je Narodna skupština, a Dodiku se stavlja na teret i vodi proces jer je potpisao Ukaz, a da to nije uradio prema zakonima Srpske zaprijećena je kazna od pet do 12 godina zatvora.

– Žao mi je što u drugom entitetu postoje ljudi koji vjeruju da treba da se radi na ovakav način. Budućnost BiH se ne gradi na ovakav način – zaključio je Višković.

Pred Sudom BiH zvanično je razdvojen predmet u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića, a u oba slučaja riječ je o optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.