Višković: Republika Srpska nastala u miru, slavićemo i dalje 9. januara

5
Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras u Milićima da Srpska ne može dozvoliti da bilo ko tvrdi da je 9. januar neustavan i naglasio da je Republika Srpska nastala u miru – 9. januara 1992. godine kada u BiH nije bilo nikakvih ratnih sukoba.

– Republika Srpska je rođena 9. januara 1992. godine i mi slavimo taj datum i slavićemo ga bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH – poručio je Višković.

On smatra da bi u Federaciji BiH morali da preispitaju šta oni slave, za razliku od toga šta slavi Republika Srpska.

– Mi slavimo datum koji je nastao u miru, a oni slave datume koji su nastali u ratnim dešavanjima, i to je velika razlika – rekao je Višković novinarima nakon svečane akademije u Milićima povodom obilježavanja Dana Republike.

On je naglasio da i mediji ubuduće moraju više pažnje posvetiti aspektu nastanka Republike Srpske jer je važno objasniti da je nastala u miru.

Višković je podsjetio da počeci ratnih sukoba u BiH datiraju od aprila 1992. godine poslije incidenta na svadbi na Baščaršiji u Sarajevu kada je ubijen Nikola Gardović.

– Prvog marta su pale prve žrtve u BiH. Mi ne priznajemo 1. mart kao praznik, a u Federaciji ga slave – rekao je Višković.

On je naglasio da Republika Srpska proslavom Dana Republike Srpske nikoga ne vrijeđa, ne izaziva ni kod koga drugog neželjene reakcije.

– Mi sa proslavom Dana Republike šaljemo poruke mira, ljubavi, tolerancije. Mi samo želimo da budemo uvaženi – istakao je Višković.

Premijer Srpske rekao je da Republika Srpska ne želi nikoga da provocira, niti želi sukobe, da uvažava svakoga, ali da ne da svoju očevinu, Republiku Srpsku, svoju zemlju.

– Imovina Republike Srpske pripada njoj i to nam niko ne može uzeti. Nije slučajno da u Dejtonskom mirovnom sporazumu piše da je imovina ili teritorija u BiH podijeljena 49:51 i da pripada entitetima. Mi naših 49 odsto teritorije ne damo nikome. Sve ono što pripada Srpskoj tu će i ostati – poručio je Višković.

On je rekao da i u ratnim i poratnim godinama nije bilo lako sačuvati Republiku Srpsku, te da i danas postoje nasrtaji na nju i zbog toga što slavi Dan Republike 9. januar.

– Naša Republika Srpska zadužila nas je da obilježimo njen rođendan i 31 godina od njenog nastanka je nešto što svakako treba proslaviti – istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, stranci žele da kroje sudbinu na ovim prostorima, navodeći kao primjer Srbe na Kosovu i Metohiji.

– Principi koje žele da nametnu na ovim prostorima ne vrijede u njihovim zemljama. Za njih ne vrijedi ni međunarodno pravo, oni smatraju da jači treba da vlada, da se jači pita, a da nejaki treba da slušaju – naveo je Višković.

On je rekao da je danas na svečanom defileu u Istočnom Sarajevu povodom Dana Republike policija Srpske pokazala svu svoju ustavnu i zakonsku snagu i da je garant bezbjednosti svih.

– Policija Srpske je stub bezbjednosti svih koji ovdje žive bez obzira na naciju, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost – istakao je Višković i dodao da je na današnjoj paradi bilo zapaženo učešće i nevladinog sektora.

Višković je poručio da Republika Srpska nikada neće ugroziti nikoga, da nikome ne prijeti i ne šalje poruke mržnje, ali da će svako ko pokuša ugroziti Republiku Srpsku dobiti odgovor kakav zaslužuje.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.