Višković: Republika Srpska šalje poruke mira, jedinstva i tolerancije

9
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska danas u Brčko distriktu proslavlja Dan Republike i šalje samo poruke mira, jedinstva i tolerancije.

Višković je rekao novinarima prije svečane akademije u Brčkom povodom obilježavanja Dana Republike, da Srpska ne obilježava svoj rođendan da bi bilo koga provocirala.

– Srpska ima pravo da obilježava svoj dan nastanka. Važno je da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine u miru. Prvi ekscesi koji su se desili u BiH su iz aprila 1992. godine što znači da je Srpska tada već imala tri mjeseca svoga postojanja. Sve ono što neko drugi slavi u BiH je vezano za ta nesrećna dešavanja na prostoru BiH, a mi imamo pravo da slavimo naš datum – istakao je Višković.

On je ponovio da je Srpska osnovana u miru, a teškom mukom i velikim žrtvama odbranjena u ratnim dešavanjima.

– Ni danas ne prestaju nasrtaji na Republiku Srpsku, ali mi svima poručujemo da mi nismo remetilački faktor. Nismo ljudi koji želimo ekscese i bilo kakve sukobe. Mi šaljemo poruke mira i svima onima koji imaju bilo šta da kažu povodom našeg rođendana mi pozivamo da sjednemo, razgovaramo i da vidimo šta to kome nije jasno po pitanju rođendana Republike Srpske – rekao je Višković.

On je naglasio da će se 9. januar – Dan Republike Srpske slaviti i u budućnosti, navodeći da je to zavjet prema žrtvama koje su date za odbranu Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Višković su prije akademije u ime institucija Srpske položili vijence na Spomenik srpskim braniocima Brčkog u okviru obilježavanja Dana Republike u distriktu.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.