Višković: Rezolucija o Srebrenici nanosi ogromnu političku štetu BiH

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Jahorini da rezolucija o Srebrenici nanosi ogromnu političku štetu BiH, te narušava ionako lošu poziciju zemlje, ali da ta rezolucija, i ako bude usvojena, neće biti obavezujuća i Srpska je neće primjenjivati.

– Srpski narod je stradalnički kroz istoriju. Nikad nismo išli da uzmemo tuđe, samo smo branili svoje. Nismo kao Nijemci 1940-ih godina pošli da okupiramo Evropu. Mi smo se branili. I u posljednjem ratu smo se branili – rekao je Višković.

On je naveo da Njemačka i Ruanda prijedlogom ove rezolucije u Generalnoj skupštini UN žele da operu svoju prošlost s obzirom na to da su i jedna i druga zemlja počinile genocide, a Srbe žele da proglase genocidnim narodom.

Višković je rekao i da se pravila UN mijenjaju zato što smatra da nema proste većine za izglasavanje ove rezolucije.

– Nemaju prostu većinu s obzirom na to da od 193 zemlje moraju da imaju podršku njih 97. Nemaju 97 za i zato mijenjaju pravila i tri puta odgađaju glasanje – naveo je Višković.

On je naglasio da rezolucija neće donijeti ništa dobro ljudima u BiH, kao i da Bošnjaci neće imati neku korist od toga.

– Oni računaju da mogu imati korist. Zašto? Zato što misle da će ponovo pokrenuti spor protiv Srbije za nadoknadu štete za agresiju. Oni će tražiti da Republika Srpska bude ukinuta zato što je „genocidna tvorevina“. Već su tu izgubili – rekao je Višković i podsjetio da su presude iz Haga teretile ljude za individualnu krivicu.

On je ponovio da od rezolucije nema nikakvog efekta, osim samozadovoljenja ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije i ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, koji su uz prećutnu saglasnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, a iza leđa Srpske radili na rezoluciji.

Višković je pozvao svjetske moćnike da Srbe ostave na miru i da se bave svojim i rješavaju svoje probleme, kao što je Gaza.