Višković: Sa ponosom se sjećamo herojskog puta Vojske Republike Srpske

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković čestitao je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka 12. maj – Dan VRS i istakao da je ovaj datum jedan od najznačajnijih u istoriji srpskog naroda u Srpskoj, te da je trajna obaveza pamtiti i poštovati žrtvu onih koji su položili živote u odbrani slobode.

– Danas se s ponosom sjećamo herojskog puta Vojske Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinsog rata. Sa zahvalnošću i poštovanjem čuvamo uspomenu na sve borce koji su položili živote u odbrani naše slobode. Mi, koji danas uživamo u slobodi koju su oni izvojevali, imamo trajnu obavezu da pamtimo i poštujemo njihovu žrtvu, uključujući i kulturu sjećanja na Vojsku Republike Srpske – poručio je Višković u čestitki.

On je izrazio uvjerenje da će biti nastavljeno njegovanje tradicije Vojske Republike Srpske i dalje pronošenje slobodarskog duha srpskog naroda.

– Želim da se i u budućem vremenu sa velikim ponosom i poštovanjem odnosimo prema najvećim zaslugama naših boraca u stvaranju naše Republike Srpske, bez koje nema našeg opstanka na ovim prostorima – naveo je Višković u čestitki.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.