Višković sa Ristićem: Vlada u Šekoviće uložila više od 40 miliona KM

23
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Šekovićima da je Vlada od 2006. godine u ovu lokalnu zajednicu uložila više od 40 miliona KM, kao i da je dogovorena izgradnja regionalnog puta Šekovići-Kaštijelj.

– Samo u posljednje dvije godine u odobrene projekte, uz pomoć Vlade Srpske i granta Vlade Srbije, izdvojeno je za opštinu Šekoviće 1,3 miliona KM. Tu praksu ćemo nastaviti i ubuduće – rekao je Višković Srni nakon sastanka sa načelnikom Šekovića Momirom Ristićem.

Prema njegovim riječima, danas je dogovorena realizacija strateškog infrastrukturnog projekta izgradnje regionalne putne komunikacije Šekovići-Kaštijelj, dionica prema Tuzli, što je projekat vrijedan od 10 do 12 miliona KM.

– Saglasili smo se da, ako to bude neophodno, ovaj zahtjevni projekat realizujemo u naredne dvije godine, tako da postojeći makadamski put bude asfaltiran i podignut na nivo regionalnog puta – pojasnio je Višković.

On je dodao da će, osim skraćivanja puta od Šekovića do Tuzle za oko 30 kilometara, izgradnja puta značajno doprinijeti ekonomskom i turističkom razvoju ove lokalne zajednice, ali i obezbjeđivanju boljih uslova za život povratnika, ljudi koji su nekada živjeli na ovim prostorima, a sada imaju namjeru da se vrate i da investiraju u rodni kraj.

– Razgovarali smo danas i o obrazovanju, demografskom razvoju, natalitetu, podsticaju porodiljama i drugim temama, bitnim za razvoj Šekovića i bolji život stanovništva – rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Foto: SRNA

Višković je ukazao na činjenicu da ova nerazvijena opština do sada nije bila kreditno zadužena, ali je sve vrijeme bila budžetski stabilna i veoma odgovorna prema obavezama u sferi socijalne politike.

On je naveo da opština Šekovići namjerava da se tek ove godine zaduži za oko 1,3 miliona KM, što je Vlada Srpske odobrila, a ta sredstva će biti namijenjena za asfaltiranje lokalnih puteva.

– Uprava ove lokalne zajednice sve vrijeme se ponaša domaćinski prema javnim sredstvima, što znači da su trošili onoliko koliko imaju, i to je vrijedno pažnje, i zato Šekovići zaslužuju pomoć i podršku republičkih institucija, i veću od one koju oni traže – poručio je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, kaže Višković, radi i kada jesu i kada nisu praznici, dodajući da današnja posjeta nije nikakvo darivanje, nego ispunjavanje zakonom zacrtanih obaveza i ustavnih ovlaštenja.

Načelnik Šekovića Momir Ristić izrazio je zadovoljstvo posjetom premijera Viškovića, za koga je rekao da je rado viđen gost u ovoj lokalnoj zajednici.

– Na kraju krajeva mi smo i komšije, tako da je i ovaj današnji susret bio izuzetno dobar radni sastanak. Najviše smo razgovarali o razvoju infrastrukture naše opštine, obrazovanju, zdravstvu – rekao je Ristić novinarima.

On je izrazio nadu u uspješnu realizaciju za Šekoviće izuzetno značajnog projekta – izgradnje regionalnog puta Šekovići-Kaštijelj.