Višković: Šmit i Bećirović su se obraćali Savjetu bezbjednosti UN u lično ime

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je neobjašnjiv nonsens da su se Savjetu bezbjednosti UN obratili njemački diplomata Kristijan Šmit i Denis Bećirović, koji su govorili samo u lično ime, s obzirom da prvom nije potvrđen mandat visokog predstavnika, a drugi bez saglasnosti i odobrenja Predsjedništva BiH.

Višković je izjavio da „nešto ne štima“ kada je Šmitu omogućeno da se obraća nekom ko mu nije potvrdio mandat.

– On po meni nije imao nikakvo pravo, ne sada nego nikad da se obrati u instituciji koja mu nije dala zeleno svjetlo da se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH – rekao je Višković.

Višković je istakao da Šmit u Savjetu bezbjednosti UN iznosi laži, te čuva svoje benefite i lična primanja koja ima u BiH i koja su veća i od primanja njemačkog kancelara.

Kad je riječ o obraćanju Bećirovića, Višković je rekao da je on u privatnoj posjeti SAD jer nema odobrenja i saglasnost Predsjedništva BiH da govori u UN.

– Nije predstavljao BiH, jer da je predstavljao sazvao bi Predsedništvo BiH i iznio ono o čemu će govoriti, te na to dobio saglasnost – rekao je Višković.

Višković je pozvao Bećirovića da kaže o čijem trošku boravi u SAD već 15 dana.

Višković je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dostavila svoj 31. izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem su navedene činjenice koje mogu provjeriti svi eksperti na svijetu.

On je naveo da ima efekta to što Vlada Srpske već sedmu godinu dostavlja izvještaje Savjetu bezbjednosti UN jer se tamo pojavljuju takvi ljudi koji iznose raznorazne, gnusne laže na račun Srpske i njenih zvaničnika.

– Vidjeli ste da neki od ambasadora citiraju neke stvari koje se nalaze u samom izvještaju – naveo je on.

Višković je napomenuo da je Srpska nedavno poslala svim ambasadorima zemalja UN izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Taj izvještaj, kako je rekao, otišao je na adrese 193 ambasadora, a riječ je o dokumentu na engleskom jeziku u elektronskoj formi sa više od 1.000 stranica teksta.