Višković: Srpska prodajom viškova struje može ostvariti benefite

3
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da cijene sa svjetske berze omogućavaju Srpskoj da viškove struje proda, ne više za 80 evra po megavat-času, već po 200 evra, te da za manju količinu izvezene energije ima veće benefite.

On je naveo da privreda u Srpskoj ima ubjedljivo najnižu cijenu električne energije.

– Primjera radi, „Elektroprivreda“ Federacije BiH (FBiH) je „Mitalu“ iz Zenice dala ugovor za ovu godinu na cijenu od oko 170 evra po megavat-času. U Srpskoj je cijena za našu privredu 53 evra, onda znate o čemu govorim – rekao je Višković i ukazao da bi i to federalno preduzeće moglo da kupuje struju iz Srpske, budući da je riječ o otvorenom tržištu.

On je za RTRS ponovio da je cijena električne energije u BiH najjeftinija u regionu, kao i cijena nafte i naftnih derivata.

Višković je smatra da bi najmanje jednom godišnje trebala da bude održavana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i FBiH, kao i bar jedna sa Savjetom ministara, te da se na njima kandiduju sva ona pitanja bitna za sve građane.

On je ukazao da u BiH treba da se sarađuje i dogovara u interesu svih, te podsjetio da su iz Republike Srpske potekle dvije-tri ideje dobre za sve, koje su usaglašene i sa Vladom FBiH.

– Čak su za mjeru zabrane izvoza oblove građe iz BiH bili i svi kantoni. To je došlo i na Savjet ministara, kada su trojica ministara iz bošnjačkog naroda glasala protiv. U čijem interesu oni rade, glasajući protiv interesa BiH i drvoprerađivača – upitao je Višković.

Višković smatra da je u BiH već trebalo da se riješi pitanje akciza, te istakao da često žali zašto je nemoguće imati sva ovlaštenja u svojim rukama, već zavisiti od nekog drugog, dok se, sa druge strane, odgovornost ne dijeli ni sa kim.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske predložila Narodnoj skupštini, koja je prihvatila i proslijedila u parlament u BiH, ali se ne zna šta će biti.

Višković je, govoreći o požaru u Investiciono-razvojnoj banci (IRB), rekao da je riječ o materijalnoj šteti na objektu i da po tom pitanju nema mjesta spekulacijama.

– Zakonske procedure su jasne i predviđaju da se dokumentacija čuva na izdvojenim lokacijama, u protivpožarnim sefovima… Tužilaštvo radi svoj posao. Uvijek sam bio legalista i smatram da svako treba da odgovara za ono što radi – rekao je Višković.