Višković: Sudija čita optužnicu napisanu u Američkoj ambasadi

14
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Sarajevu da je napustio sudnicu Suda BiH tokom pretresa u predmetu protiv predsjednika Milorada Dodika zbog načina na koji je novi sudija Sena Uzunović počela da vodi ovaj proces i ocijenio da je danas „sahranjena BiH“.

On je odbacio objašnjenje novog sudija Sene Uzunović da je izvručena iz bubnja i potvrdio da je riječ o kadru SDA.

– Čitala je ono što su joj u američkoj ambasadi napisali. Ona ni po kojem kriterijumu ne bi mogla da učestvuje u ovakvom predmetu koji od početka nosi atribute političkog procesa i progona – ukazao je premijer Srpske.

Višković je ocijenio da je danas viđen „cirus od Suda i Tužilaštva BiH“.

– Kao građanin smatram da je danas sahranjena BiH i da ona nema budućnost. Ako smo postali robovi jedne ambasade u BiH koji nam kroje sudbinu, na red će doći i Bošnjaci i Hrvati – naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, ovo bi moglo biti poučno štivo za Evropu i svijet kako se u jednoj nazovi demokratskoj zemlji ruše sve ljudske norme.

– Napustio sam sudnicu nakon što je sudija od tužioca tražio da iz optužnice čita samo onaj dio koji se odnosi na Dodika, a da preskoči dijelove koje se odnose na Miloša Lukića – rekao je Višković novinarima.

On je istakao da, ako je dala riječ tužiocu on mora da pročita optužnicu od početka do kraja, a ne da preskače pasuse i imena.

– Kada je ona to rekla svi smo ustali i izašli. Ona je nastavila proces onako kako je neko naredio – rekao je Višković.

Višković smatra da je neko planirao da ova optužnice bude okončana prije Nove godine, ali nije u tome uspio.

– Izgubili su strpljenje, zbog čega je u BiH došao američki diplomata Džejms O`Brajan s ciljem da ubrza sudski proces. Američki nalog je da se ovo mora završiti, a prethodni sudija se povukao zbog pritisaka koji, vjerovatno, potiču od američke Ambasade – rekao je Višković.

On je naveo da saosjeća sa sudijom Mirsadom Strikom koji je imao morala, ponosa, dostojanstva i stručnosti i pokušavao da nađe pravne norme za ono što mu je neko nametnuo i nije ispoštovao želje nalogodavaca, pa je morao da ode.

Višković smatra da je sipmptomatično da je radnja koja se stavlja Dodiku na teret učinjena prije 8. avgusta prošle godine, a optužnica se pokreće poslije tog datuma 9. ili 10. avgusta. „To znači da je radnja učinjena prije nego što je Šmit nametnuo zakon“, rekao je Višković.

Suđenje u postupku koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, umjesto sudije Mirsada Strike, preuzela je sudija Sena Uzunović.