Višković u Brčkom: Srpski narod je uvijek bio slobodarski

11
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Brčkom na akademiji povodom Dana Republike da je srpski narod uvijek bio slobodarski narod, koji je kroz vijekove oslobađao druge, drugima donosio slobodu i sve ono što je stvarano za Srbe.

Višković je čestitao svima 30. rođendan Republike Srpske, koji se danas obilježava u Brčkom, koje je zajedničko vlasništvo dva entiteta u BiH.

– Mi smo dio teritorije koja je po Dejtonu pripala Republici Srpskoj ugradili i u postojanje Brčko distrikta, zato imamo pravo i želju i volju da kažemo da je Brčko sastavni dio i BiH, ali i Srpske – naveo je on.

Višković je istakao da ne treba podsjećati šta je ovdje dato ljudskih života da bi bio napravljen „Koridor života“, jer da nije bilo tog koridora vjerovatno ne bi bilo ni Srpske.

– Ti isti koji su demokrate, koji čitavom svijetu spočitavaju pravo i pravdu dali su sebi za pravo da ne dozvole da do Baljaluke iz Beograda dođe kiseonik i da spasi tek rođenu djecu. Da li ima većeg zločina od toga? I onda oni imaju pravo da se drznu, da govore kako smo mi Srbi kao narod loš, neću zbog nas, ne zbog njih, da upotrijebim puno težu riječ koju šalju prema srpskom narodu – rekao je Višković.

On je istakao da srpski narod nikad nije bio takav, uvijek je bio slobodarski narod, koji je kroz vijekove oslobađao druge, drugima donosio slobodu i sve ono što je stvarano za Srbe.

– I onda dođemo u poziciju da mi Srbi, Republika Srpska, budemo etiketirani da smo mi loši momci, da smo problem BiH, remetilački faktor i da proizvodimo neke probleme. A jedini problem koji mi želimo jeste da budemo uvaženi, da bude Ustav poštovan. Kako neko ko poštuje Ustav može biti optužen da je remetilački faktor – upitao je premijer Srpske.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Prema njegovim riječima, u ovoj zemlji kao da imaju dva ustava – da Srbi čitaju jedan, neko drugi čita drugi, a da ne vide da u tom ustavu piše da imaju dva eniteta i tri konstitutivna naroda.

– A danas se ponovo želi plasirati nešto što nije bilo održivo, nešto nije održivo na ovim prostorima, a to je jedan čovjek, jedan glas, ili građanska neka zemlja gdje bi oni koji su većinski pod tim građanskim mogli upravljaju svim procesima i da Srbi su jedino dobri momci ako to prihvate – naveo je predsjednik Vlade u obraćanju na svačanoj akademiji.

Višković je rekao da je dovoljno vremena u politici i da je naučio da ako se samo Srbi odreknu svojih nadležnosti, ako nešto od onoga što je Dejtonom pripalo Srpskoj prenesu na zajedničke institucije „onda su dobri momci“.

– Ako kažemo mi to ne želimo, jer je vrijeme pokazalo da te zajedničke institucije nisu donijele dobra nikome u BiH, nijednom narodu, onda smo loši momci – naveo je on.

Višković je dodao da postoje stotine miliona zarobljenih u Upravi za indirektno oporezivanje, u vezi sa raspodjelom akciza na gorivo za putnu infrastrukturu, koja je loša i traži sredstva za održavanje i u Federaciji BiH, i u Srpskoj, i u distriktu.

On je naveo da je „Elektroprenos BiH“ još jedna zajednička institucija sa stotinama miliona blokiranih investicija, i da više tu nije problem što se ne ulaže u opremu, nova postrojenja, nove dalekovode.

– Možemo svi jednom zajedno ostati bez elektične energije, bez napajanja, a onda u 21. vijeku govorimo o nekom prosperitetu, napretku i zajedništvu – naveo je Višković.

On je istakao da su upravo iz tih razloga analizirane sve te nadležnosti.

– Zašto je tabu tema Vojska BiH da se o njoj ne može pričati, znamo da je veliki trošak za čitavu BiH. Zašto BiH ne može biti demilitarizovana, zašto taj broj pripadnika ne može biti smanjen, zato oni ne bi bili obučeni, osposobljeni i tehnički usavršeni da mogu reagovati pri elementarnim nepogodama u BiH. Neka učestvuju u međunardnim misijama, nije ni to problem, mi tražimo takvu vojsku u BiH od koje svi možem imati koristi – dodao je Višković.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

On je upitao zašto je problem ako Narodna skupština Republike Srpske pošalje jasnu poruku i zaduži predsjednika Republike Srpske da formira pregovarački tim ispred Srpske koji će sa drugim entitetom razgovarati o budućnosti BiH.

– To je naša Skupština uradila već u maju prošle godine. Hrvati su rekli da su spremni da razgovaraju, sa druge strane predstavnici bošnjačkog naroda ne da nisu prihvatili takvu ideju, nego šalju neke druge poruke, pa čak i ratnohuškačke – naveo je on.

Višković je istakao da Republika Srpska i njene institucije nikada ne žele i neće napraviti nijedan potez da ugroze bezbijednost građana, imovinu, porodice, djecu.

– Ali, čuvati Republiku moramo bez obzira na cijenu. To nam je zavjet koji su ostavili oni koji su dali najsvetije za Srpsku, a to je njihov život – rekao je Višković.

Višković je podsjeti da za Srpsku izgubljeno oko 30.000 ljudi, a samo na prostoru Brčkog 437 ljudi koju si položili živote za slobodu.

– Imamo obavezu prema njima, njegovim porodicama da čuvamo i sačuvamo Srpsku i to ćemo i raditi, nijednog momenta ne želeći da bilo šta loše uradimo nekom drugom narodu. Sve ono što radimo za svoj narod to želimo i za druga dva naroda. Nemamo nikakav problem da to rade Bošnjaci za svoj narod, Hrvati za svoj i tu će imati našu podršku – rekao je Višković.

On je naveo da da je nezamislivo da se ne mogu realizovati infrastrukturni projekti zbog te mržnje, politike, „zbog nerazumnog zla koji je ušao u te ljude“.

Višković je naveo da je Srpska spremna da gradi auto-put na potezu od Vukosavlja pa sve od Rače, uključujući i Brčko.

– Pred novogodišnje praznike ja sam sa Milerom, a zajvaljujuću Dodiku koji je prije toga bio u Ruskoj Federaciji dogovorio, potpisao mapu oko izgradnje gasovoda od Rače preko Bijeljine, Brčkog, Banjaluke, Prijedora i Novog Grada. Mi u tu investiciju treba da krenemo već sa početkom građavinske sezone – rekao je Višković.

Prema njegovi riječima, želja je bila da se taj gasovod kreće u samoj trasi auto-puta, da se ne radi dva puta eksproprijacija, da ne bude duplih troškova i da u slučaju kvara ima lakši pristup i sanacija.

– A onda kada ne mogu da nam to ospore kažu – gradite vi gasovod kud mislite da treba, ali auto-put ipak treba da bude na nekoj drugoj strani. Želja Srpske je za saradnju, pomoć, ali moramo da budemo uvaženi, da budemo partneri, ne možemo dozvoliti da budemo preglasavani – istakao je Višković.

On je naveo da je preglasavanje koštalo građanskog rata na prostoru BiH.

– Mi to ne želimo i naša poruka iz Brčkog jeste da apelujemo da budemo partneri ukoliko želite opstanak i ostanak BiH. BiH nema bez Srba i Republike Srpske i to morate znati. Koliko god to nekome smetalo – naveo je Višković.

On je istakao da iz Srpske ima spremnosti da se dogovara budućost i opstanak na ovim prostorima.

– Ako ne želite, onda odgovornost mora da padne na vas, a ne da se sve vrijeme zamjenom teze, odgovornost šalje prema Srbima i Srpskoj. Ovo je 12 i pet, a ne pet do 12 da se sjedne i dogovori o budućnosti, ako je i ima, i to je već upitno u ovom momentu. Želimo da damo šansu razgovorima, dogovorima, ali uz jedan uslov, a to je da ne učestvuje bilo ko sa strane – naveo je Višković.

On je rekao da niko sa strane ne treba da uređuje kako će se ovde živdjeti.

– Mi smo dovoljno sposobni, imamo dovoljno odgovornosti, dovoljno iskustva u zajedničkom životu da sjednemo kao predstavnici tri naroda i dogovorimo budućnost, ukoliko je želite, a ukoliko ne želite ponesite odgovornost za to što će vam nestati BiH – poručio je Višković.