Višković: Unaprijediti privrednu saradnju Republike Srpske i Sankt Peterburga

36
Foto: SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković smatra da Srpska i Sankt Peterburg imaju prostora za saradnju, te da su u Rusiji prezentovani potencijali i sve što nudi Republika Srpska kada je riječ o investicijama.

– Prije svega mislim na geografski položaj Srpske, naše potencijale u energetici, u prehrambenoj industriji, turizmu. Možda je skoro nepoznato za veliko rusko tržište da Republika Srpska ima više od 20 banja koje nisu samo turističke destinacije nego su, prije svega, zdravstvene – rekao je Višković nakon sastanka sa predsjednikom Privredne komore Sankt Peterburga Katenevom Vladimirom Ivanovičem.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima proizvode koji su organski, ima kvalitenu zemlju, vodu i klimu za proizvodnju organske hrane.

– Sankt Peterburg je šansa za budući saradnju. Potrebno je poboljšati spoljnotrgovinsku razmijenu Srpske i Rusije. Želja mi je da nakon Srbije, naveću ramjenu imamo sa Rusijom – kaže Višković.

On je istakao da su predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Unije Udruženja poslodavaca, kompanija iz Srpske zainteresovani da sarađuju i da prave posao na ruskom tržištu, ali da su i ruske kompanije zainteresovane za saradnju i da plasiraju ili prave pogone i u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

– Zahvaljujem se domaćinima na srdačnom dočeku i kao što je već rečeno Republika Srpska, Vlada Republike Srpske sa Sankt Peterburgom ima potpisan Memorandum 2017. godine sa mapom puta kojom je predviđena saradnja u oobrazovanju, kulturi, zdravstvstvu, ali i ono što je nama posebno važno, a to je poslovna saradnja i njeno unapređenje – dodao je Višković.

Ivanovič je zahvalio Viškoviću i svim preduzetnicima koji su došli u Sankt Peterburg.

– Imamo potpisan sporazum privrednih komora Sankt Peterburga i Republike Srpske i naravno naš najveći i osnovni zadatak je da stvorimo povoljne uslove za saradnju naših preduzetnika u oblasti trgovine, medicine, obrazovanje i da otklonimo prepreke koje postoje i olakšamo zajedničku saradnju – rekao je Ivanovič.

On je podsjetio da u Sankt Peterburgu studiraju studenti iz Republike Srpske, te da postoji razmjena u oblasti zdravstva.

– Dobro poznajemo proizvode koje ima Republika Srpska. Za mene je bila čast da posjetim Republiku Srpsku i da vidim visoki kvalitet proizvoda i naravno nadamo se da će naši preduzetnici dobro sarađivati i imati mogućnost da izađu na tržište – rekao je Ivanovič.

Stručnjacima iz Srpske omogućiti saradnju sa „Tehnoparkom“

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor „Tehnoparka“ u Sankt Peterburgu Andrej Sokolov dogovorili su danas u ovom ruskom gradu da će zainteresovanim stručnjacima iz Srpske biti omogućen dolazak i saradnja sa „Tehnoparkom“, kako bi preuzeli dobra iskustva, te unaprijedili svoj rad u Srpskoj.

Sokolov je istakao da je „Tehnopark“, koji je i najveći centar Sankt Peterburga za industriju i inovativne tehnologije, otvoren i spreman za saradnju sa zainteresovanim kompanijama i investitorima u Republici Srpskoj.

Tokom posjete „Tehnoparku“ i sastanaka sa njegovim rukovodstvom, Višković i delegacije iz Republike Srpske su upoznati sa centrima, među kojima su farmaceutski centar i inženjering centar za elektronsku opremu, te sa načinom rada, podrškom i potencijalima koje ovaj poslovni kompleks pruža privredi, inovacijama, početnicima u biznisu i potencijalnim investitorima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

– „Tehnopark“ pruža mogućnosti da različite kompanije koriste infrastrukturu za svoj razvoj i ovo je mjesto za privlačenje investicija i za nastajanje inovacija u privredi. Rukovodioci različitih sektora predstavili su mogućnost podrške – navodi se u saopštenju.

Direktor regionalnog inženjering centra „RIC Sejfnet“ Denis Kuvikov predstavio je istraživanje i razvoj servisa korisnika koji se realizuje na osnovu infrastrukture kvantnih komunikacija, razvoj softvera, hardvera i softverskih sistema kao i istraživačke i eksperimentalne radove.

Direktor biznis inkubatora Elizaveta Urosova predstavila je prvo odjeljenje za razvoj inovacionih rješenja i poslovanje sa zainteresovanim za pokretanje poslovanja – startap.

– Pružamo podršku za privlačenje investicija, izvođenje projekata i podršku investitorima – pojasnila je Urosova.

Ona kaža da je „Tehnopark“ inkubatorsko odjeljenje „Ingrija“ među 10 najboljih u Rusiji, te da se na ovom mjestu privrednicima pruža podrška od ideje do proizvoda, podrška za tehnološke startape, iskustvo u realizaciji međunarodnih projekata, podrška oko dovođenja i pripremanja kompanija na međunarodno tržište, kao i za ulazak stranih kompanija na rusko tržište.

U „Tehnoparku“ delegacija Republike Srpske je posjetila laboratorije Regionalnog inženjering centra AFS koji je inovacioni centar za razvoj tehnoloških procesa u oblasti proizvodnje aktivnih farmaceutskih sastojaka, njihovih posrednika, poluproizvoda i hemijskih sastojaka.

Delegacija Republike Srpske posjetila je i Centar za prototipiranje čije su aktivnosti usmjerene na naučno-tehničku pripremu proizvoda i usluga i tehnologija za industrijsku proizvodnju.