Višković: Vlada Srpske bi uradila i više da je na vrijeme formiran Savjet ministara

23
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je na osnovu Programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina kreiran akcioni plan za 2019. godinu, a rezultati pokazuju da je više od 80 odsto tog plana realizovano ili je u fazi realizacije.

– Manje od 20 odsto nije realizovano. To je rezultat i drugih uticaja. Protekla je godina mandata Vlade Republike Srpske, a da sve to vrijeme nismo imali formiran Savjet ministara i Vladu FBiH. To je znatno otežalo i naše funkcionisanje. Ali mi smo uspješno prebrodili ovu godinu i to je još jedan dokaz da Srpska može da samostalno radi, odlučuje i ispunjava svoje obaveze ne zaviseći od drugih. Oni nam prave probleme, ali ne u toj mjeri da ne možemo funkcionisati bez njih – kaže Višković.

On je izrazio uvjerenje da bi Vlada Srpske uradila znatno više planiranih stvari da su na vrijeme formirani Savjet ministara i Vlada FBiH, ali nisu imali sagovornika na drugoj strani.

– U Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH imamo blokirane projekte vrijedne nekoliko stotina miliona evra koji čekaju duže od godinu samo da budu verifikovani. To su, između ostalih, druga faza auto-puta na koridoru 5C odnosno obilaznica oko Doboja čija je vrijednost veća od od 150 miliona evra. Sigurno bi išli u sljedeće faze, ali nismo mogli realizovati ni ovu, čekamo duže od godinu dana, iako su sve procedure u Srpskoj završene – objasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, isti slučaj je i sa projektima za vodovod i kanalizaciju, kao i drugim projektima lokalnih zajednica kao što je Gradiška koja ima odobren grant, ali čeka duže od godinu da bi išla u realizaciju.

Višković je u intervjuu Srni kao primjer blokade naveo i „Elektroprenos BiH“ u kojem je blokirano skoro 200 miliona KM.

– Srpskoj pripada 42 odsto tog novca i da je došao ovdje i da naši privredni subjekti rade investicione projekte, onda bi to uticalo na veće prihode u budžetu, a time bi bila povećana i rashodovna strana. Sve su to preduslovi našeg još uspješnijeg rada i još boljih rezultata – istakao je Višković.

Govoreći o inicijativi predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da ubuduće budu redovno održavane zajedničke sjednice Savjeta ministara sa vladama entiteta, Višković je istakao da je to i njegova ideja.

– Godinu dana ponavljam istu rečenicu i ponoviću je i sada – nemam nikakav problem da ukoliko danas bude formirana Vlada FBiH već popodne imamo zajednički sastanak. Najmanje jednom mjesečno treba da razgovaraju, možda ne kompletne vlade, nego premijeri i resorni ministri i da dogovaramo zajedničke stvari. BiH je jedno privredno i finansijsko tržište i jedan prostor i htjeli ne htjeli moramo zajednički kreirati neke stvari. Spreman sam za takvu saradnju i pozdravljam ideju Zorana Tegeltije, što je i moja ideja, jer ti sastanci mogu svima donijeti samo korist, a ne mogu proizvesti nikakvu štetu – kaže Višković.

On je dodao da jedva čeka da bude formiran Savjet ministara i Vlada FBiH, te da je spreman da bude domaćin prvog zajedničkog sastanka.

– Važno je da sarađujemo, jer značajan broj projekata u Srpskoj zahtijeva saglasnost drugih nivoa vlasti. Da bi sve to realizovali na dobrobit naših građana, neophodna je saradnja svih nivoa vlasti – zaključio je Višković.