Višković: Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM, prostor oko Banje Guber vazdušna banja

5
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas memorandum koji je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske potpisalo sa Ministarstvom industrije Bjelorusije za nabavku poljoprivredne mehanizacije, prevashodno traktora „Belaz“, koje će po subvenciji od 60 odsto poljoprivrednici iz Srpske moće da nabavljaju, rekao je premijer Radovan Višković.

Višković je rekao u Srebrenici nakon sjednice Vlade da je za projekat nabavke bjeloruskih traktora Vlada opredijelila sredstva od šest miliona KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik potpisali su 8. maja u Banjaluci Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede, na period od tri godine, koji se odnosi na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, nabavku nove poljoprivredne mehanizacije za šta će Srpska poljoprivrednicima pružiti podršku u vidu subvencije u iznosu do 60 odsto.

Prostor oko Banje Guber vazdušna banja

Višković je izjavio da je na današnjoj sjednici Vlade u Srebrenici ocijenjeno da je u odmakloj fazi osnivanje javne zrastvene ustanove specijalna bolnica Banja Guber i da je odučeno da se taj prostor proglasi vazdušnom banjom.

– Izradom studija ekonomske opravdanosti steći će se uslovi za dodjelu koncesije za korištenje ljekovite vode na izvorištima Veliki Crni Guber i Novi Guber. Donijeli smo i odluku da je prostor oko Banje Guber proglasi vazdušnom banjom – nevao je Višković.

Višković je rekao da je načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića upoznao o tome da je Vlada Republike Srpske prihvatila kandidovanje njihovog projekta vezanog za rijeku Križevicu kod Saudijskog razvojnog fonda, u iznosu od oko 11 miliona KM.

– Na jednoj od prethodnih sjednica imali smo plan rada Deminerske službe Civilne zaštite Republike Srpske, kada je Vlada dala nalog da se izvrši deminiranje šireg područja Banje Guber u Srebrenici. Na tom prostoru, prema izvještajima Civilne zaštite, ima zaostalih mina iz proteklog rata, tako da će i to pitanje biti riješeno u narednom periodu – naglasio je Višković.