Rajčević: Visokoškolske isprave iz BiH u Hrvatskoj ni do sada nisu priznavane po automatizmu

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da visokoškolske isprave iz BiH u Hrvatskoj ni do sada nisu priznavane po automatizmu, nego su bile predmet procesa priznavanja, odnosno vrednovanja, kao i obrnuto.

Komentarišući novu odluku obrazovnih vlasti u Hrvatskoj prema kojoj Agencija za nauku i visoko obrazovanje ima ovlaštenja da preispituje vrijednost diploma stečenih u drugim zemljama koje nisu članice EU, Rajčević je naveo da mu nije poznata suština niti cilj ove odluke.

– Ne mogu da se otmem utisku da se ovdje radi o mogućnosti davanja većih diskrecionih ovlaštenja nadležnim organima prilikom priznavanja isprava iz BiH i Srbije, što je svakako u suprotnosti sa Lisabonskom konvencijom čiji je Hrvatska potpisnik i definitivno korak unazad u odnosima dvije zemlje – rekao je Rajčević Srni.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo će pratiti razvoj situacije u praksi, te nakon toga možda donijeti odluku da reaguje i recipročno.