Vlada dokapitalizuje „Željeznice Srpske“

72
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Vlada je usvojila i Plan finansijskog i operativnog restrukturiranja „Željeznica Republike Srpske“ čiji je cilj da ovo javno preduzeće stekne uslove za uspješno poslovanje. Planom je predviđeno da se dugovi u iznosu od oko 180 miliona maraka, koje je do sada servisirala Vlada Srpske, riješe dokapitalizacijom. Vlada bi, na ovaj način, povećala vlasnički udio u Željeznica, na oko 99 odsto.

Podmiren dug prema radnicima, smanjenje broja zaposlenih – ovo su bili potezi kojima je 2017. godine započelo restrukturiranje jednog od najvećih gubitaša Srpske. Planom koji je danas usvojen, Željeznice bi trebalo da budu samoodrživo preduzeće.

– U momentu kada smo počeli sa restukturiranjem bilo je 3.098 radnika, sada imamo 850 zaposlenih manje, a u odnosu na 2015. to je 1.500 manje – istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Dalje restrukturiranje biće vršeno u skladu sa Zakonom o stečaju. Goran Radivojac radio je kao konsultant na planu i pojašnjava – to ne znači stečajni postupak, već stvaranje uslova da Željeznice podnesu prijedlog Okružnom privrednom sudu.

– I ono što slijedi u narednim mjesecima je da sud, kroz postupak propisan zakonom povede, ispita potraživanja, utvrdi spisak povjerilaca i način izmirivanja obaveza. Samim tim, plan će biti podloga da ŽRS pristupe konverziji duga u kapital, odnosno da Srpska bude i dalje, ali u većem procentu, većinski vlasnik željeznica – napominje Goran Radivojac, Ekonomski fakultet Banjaluka.

Vlada je trenutno u vlasništvu gotovo 80 odsto akcija Željeznica, a mali akcionari posjeduju oko 21 odsto.

– Ne diramo u vrijednost malih akcija, mijenja se samo procenat i Vlada Republike Srpske će biti vlasnik preko 99 odsto akcija, a to omogućuje ulaganje u Željeznice, modernizaciju, infrastrukturu i svega ostalog – dodao je Trninić.

U sindikatu kažu – moglo je i bolje. Zadovoljni su jer nijedan radnik nije dobio otkaz, ali otpremnine su manje nego u regionu. S druge strane, kaže Jelenko Dobraš, nije vođeno računa o kvalifikacionoj strukturi radnika koji su otišli, pa nedostaje onih koji su neophodni.

– Pogotovo nedostaje radnika po radionama, majstora. Imamo problem u Zvorniku sa skretničarima, manevristima. U Novom Gradu imamo sa otpravnicima problema, jer ljudi imaju ogroman višak sati – napominje Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara.

Okosnica sistema godinama je teretni saobraćaj, dok broj putnika godinama opada. 2011. godine putnički vagoni prevezli su 317 000 putnika, a tokom prošle ni polovinu tog broja. U istom periodu manja je i količina prevezene robe – sa oko pet miliona 120 hiljada tona na oko četiri miliona tona. U Vladi ipak navode – urađenim su zadovoljni, jer uprkos akumliranim gubicima, Željeznice već dvije godine posluju pozitivno.