Vlada: Doneseni planovi o mjerama zaštite od požara, poplava i zemljotresa

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom u 2020. godini.

Na sjednici su doneseni i Plan odbrane od poplava u 2020. godini, te Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa za period 2020-2023. godine.

Donošenjem i sprovođenjem ovih planova unaprijediće se i obezbijediti svestranije angažovanje svih relevantnih subjekata i ostvariti viši nivo pripravnosti na zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od šumskih i drugih požara na otvorenom, te poplava i zemljotresa, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada je usvojila je informaciju o učešću Republičke uprave civilne zaštite u projektu „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ i dala saglasnost vršiocu dužnosti direktora Uprave da učestvuje u ovom projektu.

– Projekat „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ dio je zajedničkog programa Vlade Švajcarske i UN (UNDP, UNICEF, UNESKO, UNFPA i FAO), vrijednosti od pet miliona dolara, koji se sprovodi u periodu od četiri godine – navodi se u saopštenju.

Ovaj, kako se ističe, najveći i najsveobuhvatniji program ikada realizovan u BiH u ovoj sferi bio bi sproveden u 10 jedinica lokalne samouprave od kojih je pet u Republici Srpskoj- Prijedor, Banjaluka, Bijeljina, Srebrenica i Trebinje.

– Projektom se podržavaju lokalne zajednice, naročito najugroženije i visokorizične, da se pripreme i prilagode rizicima od katastrofa i udarima u različitim sektorima razvoja. Učešćem u projektu, lokalne vlasti poboljšale bi svoje institucionalne kapacitete za smanjenje rizika od katastrofa, okvire, javne usluge i partnerstva, dok bi stanovništvo u mjestima izloženim riziku bilo manje socijalno i ekonomski ranjivo na posljedice katastrofa i klimatskih promjena – piše u saopštenju.

Cilj ovog projekta jeste uvođenje i operacionalizacija integrisanog modela upravljanja rizicima od katastrofa i poboljšanja životnih uslova na lokalnom nivou.

Usvojen plan korišćenja 75 miliona KM za podsticanje poljoprivrede

Vlada Republike Srpske usvojila je danas plan korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za ovu godinu u okviru ukupnog iznosa od 75 miliona KM.

Za podršku tekućoj proizvodnji predviđeno je 52,3 miliona KM, za dugoročni razvoj 14,7 miliona KM, a za sistemske mjere 7,9 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.