Vlada prihvatila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanja ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti Kovid-19 izazvane virusom korona.

Ovom uredbom sa zakonskom snagom utvrđuju se poreske mjere za vrijeme vanredne situacije i vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti Kovid-19 izazvane virusom korona s ciljem smanjenja nelikvidnosti poreskih obveznika uzrokovane ovim stanjem, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Vlada je prihvatila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima određenim posebnim materijalnim propisima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske.

Vlada je prihvatila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, te Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom po pitanju pojave i širenja virusa korona i oboljenja uzrokovanog ovim virusom – Kovid 19 u Republici Srpskoj, a uzimajući u obzir ozbiljnost situacije i važnost poštivanja propisanih mjera sa aspekta javnog zdravstva i zaštite zdravlja stanovništva Republike Srpske, potrebno je propisati način izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama u novonastalim okolnostima, vanredna situacija i vanredno stanje, pojašnjava se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o oslobađanju plaćanja naknada za priređivanje igara na sreću.

Ovom uredbom se priređivači igara na sreću oslobađaju plaćanja takozvanog paušala na aparate za vrijeme dok traje zabrana obavljanja te djelatnosti, odnosno za vrijeme vanredne situacije i vanrednog stanja, a radi ublažavanja ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti Kovid -19 izazvane virusom korona, s ciljem smanjenja nelikvidnosti.

Vlada je uputila sve ove prijedloge uredbi sa zakonskom snagom predsjedniku Republike Srpske da, u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, donese uredbe sa zakonskom snagom.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za period 1. januara do 31.marta u iznosu od 500.000 KM.

Odobrena sredstva doznačiće se Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske na ime sprovođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti izazvane virusom korona, dodaje se u saopštenju.