Vlada: Pripremljen prijedlog novog nastavnog plana i programa za osnovno vaspitanje i obrazovanje

17
Foto: Vlada Republike Srpke

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o realizaciji aktivnosti za provođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj za period od 1. aprila do 30. juna.

Pripremljen je prijedlog novog nastavnog plana i programa za osnovno vaspitanje i obrazovanje koji podrazumijeva određene izmjene u realizaciji vaspitno-obrazovnog procesa pa će se od drugog razreda izučavati novi nastavni predmet „Digitalni svijet“, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U petom razredu, umjesto izučavanja dva nastavna predmeta „Poznavanje prirode“ i „Poznavanje društva“ izučavaće se jedan nastavni predmet „Priroda i društvo“, a biće i povećan fond časova fizičkog vaspitanja u petom i šestom razredu.

– O ovim i drugim važnim reformskim aktivnostima, kao što su digitalizacija sadržaja udžbenika za prvu trijadu i udžbenika „Istorija“ za sedmi i deveti razred, javnost biti blagovremeno informisana – napominje se u saopštenju.

U usvojenoj Informaciji se navodi da je u toku izrada nastavnih programa za osnovno vaspitanje i obrazovanje za redovnu i dopunsku nastavu, nastavnih programa opšteobrazovnih predmeta u srednjim školama za drugi razred za sva zanimanja u 13 struka.

U toku je i izrada nastavnih programa stručnih predmeta za drugi razred za sva zanimanja u 13 struka koji su usklađeni sa standardima zanimanja i potrebama tržišta rada, nastavnih programa stručnih predmeta za prvi razred za zanimanja u struci Kultura i umjetnost, nastavnih programa za opšteobrazovne predmete za prvi razred za zanimanja u okviru struke Kultura i umjetnost.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da nastavi ostvarivanje mjera i aktivnosti utvrđenih Akcionim planom za sprovođenje reformskih procesa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.